Лас Вегас като символ на разделението

Касапницата не е плод на тероризъм, а на напрежение в американското общество

Лас Вегас като символ на разделението | StandartNews.com

При случилото се в Лас Вегас, където стрелец уби близо 60 души, не може да се говори за терористичен акт. Това, което се случва през последните месеци в света, е тенденция на изостряне на напрежение не толкова на верска основа. Разбира се, продължава да съществува опасността от ислямистки атаки, но изострянето на напрежението е най-вече на личностна основа и сблъсък на цивилизации. Да си припомним, че и самият Доналд Тръмп спечели своята кампания чрез противопоставяне и рязка атака срещу неговия опонент. Изостри се и поляризацията вътре в самите САЩ и то не толкова на верска, колкото на етническа основа. Започнаха конфликти на черни срещу бели, мексиканците бяха настроени срещу американците заради издигането на стената по границата между двете страни. Подобно разделение

не е наблюдавано в САЩ за последните 50 години

Ето защо не се учудвам от подобни инциденти, тъй като разделението в американското общество стига до своите крайности. Разбира се, не Тръмп трябва да бъде обвиняван за това разделение, той просто яхна вълната и усети вятъра, който започна да духа в тази посока. Той започна война срещу статуквото, взе на нож големите медии, които му отговориха със същата неприязън и обида. Т.е. има абсолютна взаимност в омразата. Тръмп като разбиране произхожда от средния бял американец, който се чувства сегрегиран от останалите своите сънародници. Това е т.нар. тиха съпротива, която започва с гласуването на изборите, но вече избуява и в насилие.

Тази тенденция тръгва от САЩ, но вече превзема и Европа - Брекзит, желанието на Шотландия за отделяне от Англия, случващото се в Каталуния и т.н. И дали това ще са личностни „избухвания" като това на Стивън Падок в Лас Вегас, или ще е „избухването" на испанския премиер Мариано Рахой, който изпрати прекалено много полицейска сила в Каталуния, и двете са еднакво опасни. Т.е. озлоблението и противопоставянето, което е не само религиозно, но и етническо и национално, навлиза в своя апогей. Според мен

2018 г. ще бъде една от най-турбулентните

от гледна точка на това какво се случва в света и най-вече в Европа. Старият континент е много мултинационален и мултикултурен и референдумът в Каталуния е само първата факла, която е запалена. Тепърва ще има много такива нейни „последователи".

Ако трябва да се върнем към трагедията в Лас Вегас, трябва да кажем, че най-масовият разстрел в историята на САЩ се случи в щат, който е с един от най-либералните режими спрямо притежанието и носенето на оръжия. Винаги, когато има подобни убийства, след това започва дебат за контрола върху огнестрелните оръжия. Но веднага се припомня втората поправка от американската Конституция, която разрешава свободното носене на оръжия. И винаги досега оръжейното лоби е печелило. А Тръмп не демонстрира желание да влиза в конфронтация с това лоби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай