Обама не е оптимист за сделката с Русия

Обама не е оптимист за сделката с Русия | StandartNews.com

Вашингтон. Американският президент Барак Обама предупреди, че Западът остава в готовност да наложи още санкции на Русия, ако не бъде понижено напрежението в продължаващата криза с Украйна. Той заяви това след пробива на извънредните преговори в Женева, в които участваха САЩ, Русия, ЕС и Украйна. 

Първоначалните конкретни стъпки, за които страните се договориха, включват освобождаване на окупираните сгради, разпускане на въоръжените групи, амнистия за протестиращите и допускане на международни наблюдатели. 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че на срещата е постигнат напредък, но подчерта, че сега трябва думите да бъдат претворени в дела. Обама заяви: "Не мисля, че можем да сме сигурни в каквото и да е на този етап. Има възможност, има изгледи дипломацията да свали напрежението в ситуацията". 

"Въпросът сега е дали наистина ще използват влиянието си, чрез което разбуниха населението, за да възстановят някакъв ред, така че украинците да могат да си проведат изборите и да продължат напред с реформите за децентрализация, които предложиха", каза още Обама. "Няма да разчитаме на това, докато не го видим", подчерта американският президент. 

Надеждите за разрешаване на кризата идват сред нараснало напрежение заради задържането на 10 руски граждани в Украйна заради това, че са били членове на разузнаването, както и обвиненията на Владимир Путин към властта в Киев, че "тласка страната към бездна". 

По-рано вчера Путин отхвърли като "глупости" твърденията за присъствие на руски въоръжени сили в Източна Украйна и се обяви за дипломатично решение на конфликта чрез диалог, а не със сила. Това той направи в четиричасовото си живо предаване с телефонни обаждания от граждани, което провежда всяка година откакто е на власт. Въпреки това Путин призна за присъствието на руски военни в Крим преди и по време на референдума за присъединяване към Русия, както и не отхвърли вероятността да изпрати войски през границата, като каза, че се надява да не му се наложи. 

Междувременно САЩ обяви, че ще изпрати военна помощ на Украйна, която ще включва медицински консумативи и електрогенератори, но не и оръжие или боеприпаси.

В последните дни напрежението ескалира, а проруски сепаратисти извършват все по-мащабни действия в Източна Украйна. Групите са добре въоръжени, нападат и завземат бронирани автомобили и оръжия от украинските военни, както и окупират административни сгради в малки и големи градове в страната. Трима проруски сепаратисти загинаха от куршуми при отбраната на военна база в Мариупол на Черно море. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай