Обама: Защитавайте застрашената демокрация

Обама: Защитавайте застрашената демокрация | StandartNews.com

В прощалната си реч като президент на САЩ Барак Обама призова американците да защитават ценностите си и критикува заявените от наследника му Доналд Тръмп политики. Той се обяви срещу агресията, дискриминацията и осъди плановете на милиардера да спре здравната реформа на администрацията му и да се откаже от битката с глобалното затопляне. В емоционална реч пред около 18 000 души в родния си град Чикаго Обама заяви, че сега Америка "е по-добра и по-силна", отколкото преди осем години, когато е дошъл на власт, и призова сънародниците си да поддържат демокрацията жива.

"Нашата демокрация е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост", каза 55-годишният президент демократ, който на 20 януари ще отстъпи поста на републиканеца Тръмп.

Според Обама има три заплахи за американската демокрация - икономическото неравенство, расовото разделение и затварянето на някои групи от обществото, които избират да не признават обективната реалност и фактите. По отношения на имиграцията той подчерта, че предразсъдъците спрямо мигрантите съществуват от векове, но че САЩ са по-силна страна заради разнообразието на хора и култури. "Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност. Въпреки всички наши външни различия, ние сме в това заедно", каза президентът. Обама призна, че при управлението му политическите различия между демократи и републиканци са станали още по-сериозни. Той призова американците да разговарят помежду си и да участват активно в демократичния процес. Обама предупреди още, че отричането на глобалното затопляне е предателство спрямо бъдещите поколения.

Прощалната реч на Обама бе рекапитулация на изпитанията и успехите, изпълнените и неспазените обещания през осемте му години в Белия дом, отбеляза АП. Първият чернокож президент на САЩ призна пред поддръжниците си, че избирането му на най-високия пост не е довело до пострасов ред, както мнозина са се надявали. Според Обама междурасовите отношения са много по-добри, отколкото преди 30 години, но все пак "не сме там, където трябва да бъдем". САЩ имат огромен потенциал, "но той може да бъде реализиран само, ако демокрацията ни работи...само ако всички ние, независимо от коя партия сме, възстановим чувството си за обща цел, от каквато имаме отчаяна нужда точно в този момент. Да, ние можем", заяви президентът, повтаряйки емблематичния си лозунг от 2008 г. "Вие бяхте промяната. Вие отговорихте на надеждите на хората и заради вас по почти всеки показател Америка е по-добро и по-силно място, отколкото когато започнахме", заяви президентът. "Да, направихме го", бяха заключителните думи на Обама.

Президентът отдели минута от прощалната си реч, за да изрази уважение и благодарност към съпругата си. Със сълзи в очите той каза: "Мишел, през последните двадесет и пет години ти бе не само съпруга и майка на децата ми, но и най-добрата ми приятелка. Пое роля, за която не бе молила, и влезе в нея с изящество, кураж, стил и хумор. Ти направи така, че Белият дом да принадлежи на всеки. Едно ново поколение се цели по-високо, защото има теб за пример. Гордея се с теб. Страната се гордее с теб".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай