Палачът на Фоули е Джон от "Бийтълс"

Палачът на Фоули е Джон от "Бийтълс"  | StandartNews.com

Екзекуторът бил лидер на британска банда джихадисти, израснал в Лондон

Екзекуторът на американския журналист Джеймс Фоули, когото джихадистите показно обезглавиха за отмъщение срещу САЩ, вероятно се нарича Джон и е британец. Това твърди бивш заложник на групировката "Ислямска държава" пред в. "Гардиън". Ислямистът в момента е един от най-издирваните хора в света, а специалисти се опитват да го идентифицират чрез гласов анализатор.

Според източника на вестника въпросният човек е лидер на банда от трима британски джихадисти, които охраняват чуждестранни заложници в сирийския град Рака, който е един от бастионите на "Ислямска държава". Заложниците ги наричали "Бийтълс", защото били британци. Лидерът им се наричал Джон. Той бил на сравнително висок пост в йерархията на групировката и по-рано тази година бил натоварен с преговорите за освобождаването на 11 заложници, предадени по-късно на Турция срещу откуп. Източници от Сирия посочват, че мъжът неколкократно разговарял със семейства на похитените чужденци по интернет. Бившият заложник допълва още, че Джон бил интелигентен, дълбоко вярващ и отдаден на радикалния ислям.

Засега няма информация за фамилията и етническата принадлежност на Джон. Британските власти се опитват да изяснят самоличността на палача чрез специализирани анализи на гласа от видеоклипа, в който той убива журналиста Фоули.
"По всичко изглежда, че убиецът на Джеймс Фоули е британец, макар самоличността му още да не е установена. Това е дълбоко шокираща новина", призна британският премиер Дейвид Камерън.

Междувременно британското правителство публикува данни, според които всеки четвърти чужденец в редиците на "Ислямска държава" е британец. Смята се, че за групировката в Сирия и Ирак се бият около 2000 чужденци, от които поне 500 са британски граждани. Други 250 пък вече се били върнали във Великобритания.

US разузнаване се издънило при спасителна операция

САЩ са се опитали да извършат операция за спасяване на американски заложници, хванати от "Ислямска държава", но се провалили, тъй като не успели да открият пленниците. Това се казва в официално изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс. "Операцията включваше въздушни и сухопътни елементи, но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на набелязаното място", се казва в изявлението. Мисията е била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, заяви Лиза Монако, помощничка на президента на САЩ по въпросите на борбата с тероризма. Според висши американски държавни служители решение за спасителната мисия било взето, след като разузнаването сметнало, че е успяло да установи къде са държани заложниците. Но няколкото десетки командоси, спуснати от самолети в Сирия, не ги открили и влезли в бой с джихадисти от "Ислямска държава", преди да се изтеглят. В престрелката били убити известен брой джихадисти, а един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен от неприятелски огън, уточняват източниците. В. "Вашингтон пост" съобщи, че операцията е била проведена от спецчасти на въоръжените сили с участието на "практически всички служби" и имала за цел освобождаване на заложници, сред които е бил и Джеймс Фоули.

Обама: Джихадистите са тумор

Светът е ужасен от екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули, заяви президентът на САЩ Барак Обама. "Никой справедлив бог не би застанал зад това, което те сториха вчера", заяви Обама във връзка с видеото, което показва убийството на Фоули.

Джихадистката група "Ислямска държава" не говори от името на никоя религия, заяви президентът на САЩ. "Трябва да направим общо усилие, за да извадим този тумор, така че да не се разпространи. Трябва да има категорично отхвърляне на този тип нихилистични идеологии", отбеляза още Обама.

Убийците предупредили семейството му по-рано

След началото на американските удари в Ирак джихадистите са предупредили семейството на журналиста Джеймс Фоули, че той ще бъде убит, съобщи един от работодателите му, цитиран от АФП. Филип Балбони, генерален директор на информационния сайт GlobalPost, за който Фоули работел в Либия, а после в Сирия, където бе отвлечен през 2012 г., каза, че похитителите били във връзка със семейството и със самия Балбони в седмиците преди журналистът да бъде екзекутиран от джихадистите. "Бяхме в контакт с похитителите и те в определен момент като че ли бяха склонни да преговарят, което би довело до освобождаването му. След това обаче те прекратиха комуникацията с нас и със семейството му", посочи Балбони по телевизия Ем Ес Ен Би Си. Не разкрихме това публично, но след като започнаха ударите, се получи послание, предадено на семейството, в което се казваше, че Джеймс ще бъде екзекутиран, каза Балбони. Надявахме се и се молехме да не е така и се опитахме всячески да възстановим връзката с тях и да им кажем, че Джим е само един невинен журналист, който обича сирийския народ, който познава исляма и иска единствено да разкаже какво се случва със сирийския народ, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай