Почина "бащата" на аферата "Уотъргейт"

Почина "бащата" на  аферата "Уотъргейт" | StandartNews.com

Журналистът Бен Брадли издъхна на 93 г. от алцхаймер

На 93 г. в дома си във Вашингтон почина легендарният американски журналист Бен Брадли, под чието ръководство в. "Вашингтон поуст" публикува материалите за аферата "Уотъргейт", довела до оставката на президента Ричард Никсън. Преди месец журналистът започнал да се лекува интензивно от болестта на алцхаймер, от която страдал няколко години. Като главен редактор на "Вашингтон Поуст" Брадли е известен с елегантното си облекло, но и с изпълнения с ругатни речник на докер.

Той заема поста от 1968 до 1991 г. За този период Брадли става една от най-популярните фигури във Вашингтон, както и важна част от американската журналистика. Той превръща вестника от обикновен сутрешен всекидневник в едно от най-авторитетните американски издания.

Брадли взема под крилото си младите журналисти Боб Уудуърд и Карл Бърнстейн през 1972 г. Двамата отразяват тогава проникването в централата на Демократическата партия във вашингтонската сграда "Уотъргейт". Събитието е поверено на тях, тъй като за "старите кучета" то е незначително и на никого не му се занимава с "дребнотемие". Брадли обаче дава на младежите зелена светлина да действат, като им разрешава да използват източника си, известен като Дълбокото гърло. Уудуърд и Бърнстейн успяват да проследят нишката на престъплението, която ги отвежда до Белия дом и лично до президента републиканец Ричард Никсън. За 28 месеца вестникът публикува над 400 материала за скандала "Уотъргейт". За първи и засега последен път в историята на САЩ действащ държавен глава подава оставка, заплашен от импийчмънт. Това става през 1974 г. "Вашингтон поуст" печели престижната журналистическа

награда "Пулицър"

Историята с младите журналисти и техния "удар" бе увековечена във филма "Цялото президентско войнство". Той от своя страна вдъхнови журналистите по света да се насочат към опасната ниша на разследването.

Любимото занимание на Боб Брадли е да дразни президентите, изтъква Ройтерс. През 1972 г. "Вашингтон поуст" заедно с "Ню Йорк таймс" публикуват статии, основаващи се на документи на Пентагона, съдържащи тайни сведения и решения на правителството за войната във Виетнам. Главните редактори не спират публикациите въпреки заплахите със съд. През 80-те г. вестникът" разкрива подробности за скандала "Иран-контра", разтърсил администрацията на Роналд Рейгън. В същото време обаче Брадли е известен с близкото си приятелство с президента (1961-1963) Джон Кенеди. Двамата са съседи във вашингтонското предградие Джорджтаун по времето, когато журналистът е кореспондент на сп. "Нюзуик". През 1975 г. Брадли написва книгата си "Разговори с Кенеди".

Боб Уудуърд казва за покровителя си Брадли, че е "Кърк Дъглас като командир на подводница". Карл Бърнстейн пък смята, че главният му редактор във "Вашингтон Пост" е най-знаменитата и изтъкната фигура, за която и с която може да се работи. "Знаете, че често хората използват това като клише, но в случая е самата истина", добавя журналистът. Бен Брадли ще бъде запомнен завинаги със своя цветист език. "Да ругаеш заедно с Бен те кара да се чувстваш като член на неговия клуб. Клуб, който никога не възприема нищо сериозно", пише биографът му Джеф Химелман.
Починалият журналист бе известен и със слабостта си към нежния пол. Той

бе женен три пъти

Последната му съпруга е 20 години по-младата от него репортерка от "Вашингтон поуст" Сали Куин. Пълното му име е Бенджамин Крауниншийлд Брадли. Роден е в Бостън на 26 август 1921 г. в аристократично семейство. Завършва Харвардския университет и по време на Втората световна война служи в Тихоокеанския флот. Захваща се с журналистика през 1946 г., когато създава малък вестник в щата Ню Хемпшър. Започва работа във "Вашингтон поуст" през 1948 г. като полицейски репортер. По-късно става пресаташе в посолството на САЩ в Париж, а след това - кореспондент на сп. "Нюзуик" първо във Франция, а после като шеф на бюрото му във Вашингтон. Брадли се завръща във "Вашингтон поуст" през 1965 г. и само три години по-късно става негов главен редактор. Той, Боб Уудуърд и Карл Бърнстейн са единствените трима души, които знаят самоличността на Дълбокото гърло, давал информации за случая "Уотъргейт" на тайни срещи. При това главният редактор не е искал от репортерите си да разкрият кой е човекът чак до оставката на Никсън. Едва през 2005 г. стана ясно, че това е Марк Фелт - вторият човек във ФБР по онова време. При това

самият Фелт разкри, че е Дълбокото гърло

По времето на Брадли "Вашингтон поуст" удвои броя на журналистите си на 600, вдигна бюджета си за новини от 3 милиона на 60 милиона долара. Тиражът му пък скочи от 446 000 на 802 000 екземпляра. На 20 ноември 2013 г. президентът Барак Обама награди Брадли с Медала на свободата - най-високото американско гражданско отличие. Обама бе един от първите, който почете паметта му. "За Бен Брадли журналистиката не бе просто професия, а обществено благо, жизненоважно за демокрацията в страната. Той вдъхновяваше журналистите да правят такива статии, които е трябвало да бъдат написани, статии, които ни помагаха по-добре да разбираме нашия свят и един друг", каза Обама в изявление, разпространено от Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай