САЩ планират военна помощ за Украйна

САЩ планират военна помощ за Украйна | StandartNews.com

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама ще увеличи военната помощ за Украйна и се надява, че Конгресът на САЩ ще отдели за тези цели допълнителни средства от бюджета. Това съобщиха американски официални лица на брифинг след посещението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Мароко, Украйна и Турция, предаде ТАСС. По думите им там вече са доставени първите радари за засичане на минометен обстрел и установките, от които са изстреляни, а още няколко ще бъдат изпратени в най-скоро време. Изпращат и друго военно снаряжение и техника, в частност високопроходими многоцелеви колесни машини Хъмви и други автомобили. За тези цели вече били предвидени 100 млн. долара и администрацията на Обама се надява Конгресът да гласува отпускането им.

Междувременно президентът на Литва Далия Грибаускайте обеща военна помощ за Украйна. Тя каза това на среща с президента Петро Порошенко в Киев. Порошенко каза, че на украинските сили ще бъдат предоставени неуточнени оръжия и обучение.

Оказването на военна помощ на Украйна от страна на САЩ би било сериозно нарушение на международното право, обяви Москва. И припомни, че има сериозни доказателства, че украинските сили са използвали и използват забранени видове оръжия, в частност касетъчни боеприпаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай