САЩ преговаря с Русия за прекратяване на огъня в Сирия

САЩ преговаря с Русия за прекратяване на огъня в Сирия | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че се водят преговори с Русия за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп до цивилните в Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Условията по прекратяване на огъня се обсъждат и Русия направи някои конструктивни предложения как то може да бъде приложено на практика", каза Кери. Той посочи, че министрите на външните работи на редица страни, които играят ключова роля в сирийския конфликт, ще обсъдят въпроса на 11 февруари в Мюнхен.

По-рано руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин съобщи, че на 11 февруари Русия ще излезе с нови идеи за възобновяване на мирните преговори за Сирия в Женева.

Същевременно говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че САЩ смятат, че международна сухопътна операция в Сирия няма да позволи урегулирането на въоръжения конфликт там. Така той отговори на въпрос на журналисти относно информациите за възможна подготовка от Саудитска Арабия и Турция на операция на сирийска територия.

Междувременно Бахрейн обяви, че е готов да изпрати сухопътни сили в Сирия, като част от усилията на оглавяваната от САЩ коалиция срещу групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс, цитирани от БНР. Това уверение беше направено ден, след като подобна готовност изрази и Саудитска Арабия. Посланикът на Бахрейн във Великобритания заяви, че страната му има готовност да осигури военни за евентуална сухопътна операция в Сирия, които да действат съвместно със саудитците под, както той се изрази, командването на международната коалиция за борба с тероризма. Посланикът добави, че Обединените арабски емирства също са готови да участват със сухопътни сили в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай