САЩ спират обучението на сирийски бунтовници

САЩ спират обучението на сирийски бунтовници | StandartNews.com

САЩ спират да обучават нови сирийски бунтовници, които воюват срещу президента Башар Асад, предаде Би Би Си. Програмата на Пентагона за 500 млн бе подложена на критики, след като се появиха информации, че обучавани от САЩ бойци са предавали коли и боеприпаси на екстремисти. Тя предвиждаше да бъдат обучени 5 400 бунтовници тази година и още 15 000 през 2016 г. Информацията за спирането на програмата бе потвърдена от военния министър Аштън Картър.

"Ню Йорк таймс" съобщи, че вече няма да бъдат набирани умерени сирийски бунтовници за обучение в Йордания, Катар, Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства. Вместо това ще бъде създаден много по-малък учебен център в Турция, където ще се обучава малка по численост група, в чийто състав ще влизат лидери на опозиционните групи. "Много скоро ще чуете от президента какви предложения е одобрил и какво ни предстои да правим от тук нататък", посочи Картър. Той добави, че работата на САЩ с кюрдите е добър пример за ефективен подход с боеспособна, мотивирана бойна сила на терен.

Междувременно администрацията на Барак Обама заяви, че при провеждането на военната си операция в Сирия Русия трябва да помни печалния опит на Съветския съюз в Афганистан и на САЩ в Ирак, където загинаха около 4000 американски военни и цивилни. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест, каза, че САЩ продължават да смятат стратегията на Русия за неподходяща, защото тя е насочена предимно към подкрепа на сирийския президент Башар Асад, а не към разгром на екстремистите. Същевременно руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха ситуацията в Сирия в телефонен разговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай