Цената на стената с Мексико ще е по-ниска

Цената на стената с Мексико ще е по-ниска | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп настоя, че цената на стената между САЩ и Мексико ще е по-евтина, отколкото бе публично заявено. Редица медии в страната разпространиха доклад, според който бариерата ще струва на данъкоплатците 21,6 млрд. долара, пише БГНЕС.

Според MIT Technology Review харчът дори щял да надвиши 40 млрд. долара. По данни на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обаче издигането й ще отнеме повече от три години и ще е на стойност около 12-15 млрд. долара.

В дневната доза сутрешни постове в Туитър държавният глава обяснява, че е рано за прогнози, тъй като проектирането на стената не е започнало. „Точно както при програмите "F-35 Файтър Джет" и "Еър форс уан", цената ще е по-ниска", заяви Тръмп.

Броени дни след встъпването си в длъжност, президентът нареди да започне работата по изграждане на стената по протежение на 3200 километра на границата между САЩ и Мексико. Това бе и едно от предизборните му обещания в опит за ограничаване на незаконното влизане в страната.

Тръмп припомни, че е предоговорил сделката за изтребителите F-35 на „Локхийд Мартин", която първоначално е била „извън контрол". Така бяха спестени 728 млн. долара, въпреки че някои от съкращенията в разходите са планирани и по-рано. Тръмп също настоя за намаляване на разходите за следващото поколение самолети „Еър форс уан" на „Боинг".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай