Убиха стрелец в парламента на Канада

Убиха стрелец в парламента на Канада | StandartNews.com

Премиерът е бил в сградата при атаката, предполага се, че нападателите са двама или трима

Десетки изстрели, мирис на барут и ранен военнослужещ от почетния караул до парламента на Канада. Това бе оскъдната и противоречива информация в късния следобед, първоначално за стрелба пред парламента, а после и вътре, след което бе съобщено, че в сградата, пред библиотеката, е застрелян въоръжен нападател.

Журналистът от АФП Джош Уингроу, който бил на мястото на събитието, твърди, че чул десетки изстрели. И пусна снимки в микроблога си на хора, струпали се около окървавен до Мемориала на загиналите канадци във Първата световна война. Като изтъкна, че не знае дали човекът е мъртъв или не, но не изключи това да е стрелецът. Премиерът на страната Стивън Харпър, който в този момент бил в парламента, е напуснал сградата невредим, а полицията евакуирала депутатите и отцепила района. В Туитър очевидци написаха, че до мемориала са се чули поне три изстрела. Кореспондентът на в. "Торонто Стар" Тонда Макчарлз пък цитира очевидец, според когото въоръжен мъж, закрил лицето си с шал, отвлякъл автомобил. Служител в близко кафене заяви пред Си Би Си, че е видял човек с оръжие с дълга цев да прескача оградата на парламента и заплашил шофьор на преминаваща кола, принуждавайки го да слезе, след което отпрашил с мръсна газ. Едва след това от вътрешността на парламента се чули над 30 изстрела.

"Торонто стар" твърди, че похитителят е бил в цивилни дрехи и с тъмна коса и избягал с черна кола. Край мемориала полицаите открили iPhone, но не се знае дали принадлежи на някой от стрелците. Минути по-късно в Туитър се появиха снимки на лежащ неподвижно човек пред библиотеката вътре в парламента. Би Би Си твърди, позовавайки се на двама канадски депутати, че това е един от нападателите, който е бил обезвреден, т.е. застрелян. Същото твърди и Ройтерс. Съобщава се също, че той е бил въоръжен с ловна двуцевка. Източници от полицията допуснаха, че нападателите са двама или трима.

В същото време бе съобщено, че стрелбата в Отава продължава - близо до хотел "Шато Лорир", който е близо до парламента. Според кореспондентка на телевизия Росиия 24, изстрелите са проехтели на минимум три места: при мемориала, където е бил почетният караул, вътре в парламента, както и до хотела.

Инцидентът стана часове, след като Канада повиши нивото на терористична заплаха от ниско на средно заради заплахите от страна на "Ислямска държава" и "Ал Кайда". Както и два дни, след като двама канадски войници бяха блъснати - и единият от тях загина - в Квебек от автомобил, управляван от мъж, симпатизиращ на джихадистите в Ирак и Сирия. Шофьорът, за когото се разбра, че наскоро е приел исляма, е бил застрелян от полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай