Австралиец призна, че е създал Bitcoin-ите

Австралиец призна, че е създал Bitcoin-ите | StandartNews.com

Крейг Райт доказа, че е мистериозния баща на електронната валута

Австралийският компютърен специалист и предприемач Крейг Райт разкри, че той е създателят на електронната валута биткойн. За самоличността на създателя се спекулираше от години, а той се криеше зад псевдонима Сатоши Накамото.

Мистерията около създателя на биткойна накара големи медии да започнат собствени разследвания в търсене на истинския Сатоши Накамото, който в далечната вече 2009 година слага началото на плащанията в електронни пари. Името на Райт изплува неведнъж, но досега нямаше потвърждение дали наистина той е измислил валутата.
Райт досега категорично отричаше, че има общо със създаването на биткойна, но накрая решил да признае и го направил официално пред три медии – BBC, Economist и GQ. Той подкрепил твърдението си с доказателство, показвайки монети, които само основателят е можел да има, предава BBC. Сред доказателствата са и криптографските ключове, които са използвани в ранната фаза на разработката на биткойн. За тях неоспоримо се знае, че са свързани с биткойни, които са били „изкопани" от Сатоши Накамото - прякорът, който е използван от Райт за разработката на криптовалутата.

„Не искам общественост, но сега искам нещата да са ясни веднъж завинаги", казва австралиецът пред Economist. За своя псевдоним той е ползвал името на японски философ от 17-и век.
„Аз бях в основата на разработката, но и други хора ми помагаха", заяви още Райт, като допълва, че ще публикува още информация, която да позволи на всеки криптограф да провери и потвърди, че той е Сатоши Накамото.

Твърдението на Райт вече е подкрепено и от Джон Матонис, един от основателите на Bitcoin Foundation, който също е бил на срещата. „Твърдо вярвам, че Крейг Райт отговаря и на трите категории - криптографска, социална и техничекса, за да е Сатоши Накамото", казва Матонис.

Досега самоличността на създателя на крипровалутата бе тайна. Една от причините е, че според различни оценки той притежава 1 млн. биткойна, като пакетът сега се оценява на около 400 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай