Бан Ки-мун може да се кандидатира за президент на Южна Корея

Бан Ки-мун може да се кандидатира за президент на Южна Корея | StandartNews.com

Бан Ки-мун може да бъде един от кандидатите на предстоящите избори за президент на Южна Корея. Това стана ясно след последната му пресконференция като генерален секретар на ООН, съобщи БГНЕС. Мандатът му изтича в края на декември.

Ки-мун посочи, че родината му се намира в тежко положение и ще търси начин да й помогне, с което даде повод на слуховете около евентуалната му кандидатура.

На журналистическите въпроси около политическото му бъдеще обаче той отговаряше уклончиво. „Все още съм генерален секретар на ООН. Имам още 15 дни", каза дипломатът.

По неговите думи му предстои кратка почивка преди завръщането си в Южна Корея, в която да помисли какво точно трябва да направи, за да помогне на държавата.

Междувременно хиляди южнокорейци излязоха на протест за осма поредна седмица с искането настоящия държавен глава Пак Хън Ке да бъде отстранена от поста си и съдена за злоупотреба с влияние.

Организаторите на протеста замислиха масов митинг с маршируване на Конституционния съд, чийто девет съдии обмислят валидността на закона за импийчмънт, приет от Народното събрание преди повече от седмица. Съдът разполага със 180 дни, за да реши, но гражданите искат по-бърз отговор.

Въпреки че Пак е лишена от изпълнителните си правомощия, тя има право да задържи президентската титла и да остане да живее в „Синята къща", докато магистратите вземат решение.

Протестиращите са категорични, че тя трябва да подаде оставка незабавно. Пак има и своите поддръжници, предимно възрастни избиратели, които остават почитатели на баща й - покойният военен диктатор Чжон Хи.

Политическият скандал около Пак се разгоря, след като тя поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката й приятелка Чой Сун Сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп до десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава преди те да бъдат произнесени.

В момента Чой и още двама високопоставени служители от президентската администрация са арестувани и са им повдигнати обвинения в злоупотреба със служебно положение и корупция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай