Бунтовниците убиха бившия диктатор на Йемен

Бунтовниците убиха бившия диктатор на Йемен | StandartNews.com

Бившият йеменски президент Али Абдула Салех бе бил убит, след като проиранските шиитски бунтовници хути взривиха къщата му в столицата Сана. Това съобщиха и медии на хутите, и източници на саудитската телевизия "Ал Арабия". По-рано Ройтерс предаде, като се позовава на очевидци, че сградата била взривена. Малко след първото съобщение от радиото на вътрешното министерство в Сана - контролирано от хутите, социалните мрежи в Йемен започнаха да разпространяват снимки на тялото на мъж, който прилича на Салех. Партията му - Общ народен конгрес, потвърди смъртта на лидера си.

Силите на бившия президент, управлявал 22 г. обединен Йемен (а преди това още 12 г. Северен Йемен) до 2012 г., бяха съюзници на подкрепяните от Иран хути, воюващи с ръководената от Саудитска Арабия коалиция и със сегашния президент Абд Рабу Мансур Хади. Преди броени дни обаче той опита да се откъсне от тях и да преговаря с опозицията, след като между него и хутите се породиха спорове как да управляват територията, която контролират. Салех предложи на Хади и Рияд да обърне "нова страница" в отношенията с тях, ако блокадата на страната бъде преустановена, и в резултат хутите го обвиниха в "преврат". Телевизия "Ал Джазира" цитира базиран в Сана активист, според когото към понеделник след обяд хутите отвоювали от силите на Салех по-голямата част от владяната от тях територия в столицата.
Хади заповяда на войските си да отвоюват контролираната от хутите столица с подкрепата на арабската коалиция, съобщи Франс Прес и БТА, като се позова на член от антуража му. При боевете в Сана за последните дни са убити най-малко 125 души, а близо 240 са ранени, посочи Международният комитет на Червения кръст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай