Ердоган плаши с "разчистване на сметките"

Ердоган плаши с "разчистване на сметките" | StandartNews.com

Не обръщайте внимание на онези, които манипулират валутните курсове, след изборите ще си разчистим сметките с тях, призова турският президент Реджеп Ердоган. На предизборен митинг в Сакария той подложи на остра критика твърденията за срива в турската икономика и подчерта, че благодарение на управлението му страната е достигнала ръст от 5,7%.

„През 2002 г. решихме да ускорим присъединяването ни към ЕС. Тогава дългът ни към МВФ беше в размер на 23,5 млрд. долара, а през 2018 е нула, кой успя да направи това? Ако през 2002 г. всеки гражданин на ЕС е печелел средно 100 евро, тогава у нас се получаваха 35 евро. Опитът за преврат имаше тежки последици за всички, но ние направихме всичко възможно работещите да получават повече. Нека и след изборите да си играят на манипулации с валутата, с помощта на Аллах след 24 юни ще имаме много сериозен манифест. Турската икономика е на много високо ниво и изпреварва много държави, ние сме номер едно", заяви Ердоган.

Той посочи, че когато Партията на справедливостта и развитието е дошла на власт през 2002 г., износът на страната е бил в размер на 36 млрд. долара, докато сега е достигнал 162 млрд. долара. Също тогава валутният резерв на Централната банка е възлизал на 27,5 млрд. долара, а сега е 110 млрд. долара, което е, според него, лек спад от предишното ниво от 136 млрд. Държавният глава продължи с аргументите за процъфтяващата икономика, като посочи нови цифри – през 2002 г. в Турция били продадени едва 91 000 автомобила, а до края на 2017 г. числото им стигнало до 723 000. Закупените от домакинствата хладилници в началото на управлението му били едва 1 088 000, докато сега броят им достигнал 3 107 000 милиона. Това според него означава, че щом всяка къща има хладилници и леки коли, значи те са белег за благоденствие и бедни хора няма.

В дългата си реч Ердоган често се обръщаше с остри персонални нападки и обиди към опонента си от опозицията Мухаррем Индже и лидера на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу, като акцентира на тяхната неспособност да разбират от икономика и управление. Преди дни президентът призова всички „братя и сестри", които имат спестявания в долари и евро, да ги разменят за турски лири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай