Форум очерта новия Път на коприната

Делегация от 16 държави посети Сиан и Пекин във връзка с проекта "Един път, един пояс"

Форум очерта новия Път на коприната | StandartNews.com

Предприемачи, журналисти и общественици от 16 държави от Югоизточна Европа посетиха Китай, за да участват в различни форуми в рамките на инициативата "Мостът на бъдещето", част от проекта "Един път, един пояс". Познатият още като новия път на коприната проект цели сътрудничество между азиатската страна и 16-те югоизточни държави /България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения/ в областта на икономиката, културата, социалните проекти и приятелство между народите.

В рамките на "Мостът на бъдещето" близо 80 души си дадоха среща в Пекин и Сиан по покана на All-China Youth Federation, China Youth Center for International Exchange, China Youth Center for International Exchange и Shaanxi Youth Federation. Срещата е първата от 5-годишна поредица, за да могат представителите на Югоизточна Европа да опознаят по-добре Китай и да изградят мост на приятелството. Това заяви в реч, с която откри събитието, Hong Guimei - зам.-генерален директор на China Youth Center for International Exchange. Организацията цели да създаде международна общност от млади специалисти за обмен, сътрудничество, развитие на талантите и общи проекти за опазване на околната среда.

Че партньорствата и приятелството могат да са успешни, доказаха форумите на предприемачи и журналисти, на които се обмениха идеи за по-добро разбиране и взаимоопознаване на традициите, културата и модерния живот. Не случайно вече 60 държави от цял свят имат желание да се включат в новия Път на коприната, за да привлекат повече инвестиции и да засилят търговията с азиатския лидер. Освен това при осъществяване на проекта ще се засили и сътрудничеството между държавите, за да могат те заедно да преодоляват предизвикателствата на бъдещето. За това, че България също има интерес да се включи в проекта, показа и фактът, че участниците в българската делегация търсеха възможности за сътрудничество с китайските млади предприемачи.

"За да поддържаме добри приятелски и бизнес отношения с Китай, трябва да има обмен между двете страни - младежи от България да посещават успешни и развити фирми в Китай, с различни сфери на дейност. Както и обратното - младежи от Китай да черпят европейски опит от посещения в България". Това обясни председателят на Асоциацията за международно обществено развитие Вадим Рошманов. Страната ни е малка, но може да бъде атрактивна като врата за Китай към ЕС, като освен това в България има нисък корпоративен данък и много възможности за инвестиции, стана ясно от думите на предприемачите. "Успяхме да генерираме възможности на изключително високо ниво. Това, което ни трябва сега, е държавна подкрепа. Инициативата 16+1 е изключителна геостратегическа възможност, но за активиране на пълния й капацитет е нужна държавна политика - нещо, което липсваше на делегацията ни в Китай. Призовавам държавата в лицето на министъра на икономиката Емил Караниколов и целия кабинет за проактивен разговор". Това каза Недялко Дервенков, международен посланик на Асоциацията на Българските лидери и предприемачи.

По време на кръглата маса на журналистите стана ясно, че най-голямата бариера пред взаиморазбирането е езикът. Затова и от медиите предложиха Китай да инвестира в популяризирането и рекламата на китайския език като средството за комуникация на бъдещето. Според предприемачите е задължително всеки азиатски инвеститор, който иска да прави бизнес в Европа, да владее английски език.

Езикът обаче не бе проблем за представителите на организаторите от All-China Youth Federation, които стопиха всички бариери с представителите на 16-те делегации с внимателното си отношение, желание за помощ и приятелство, на база на което се положиха със сигурност първите тухли от моста между нациите. Организацията е основана през 1949 г. и обединява млади хора от цял Китай с различни интереси. Тя има 55 членски огранизации и 94 000 локални членове.

По време на визитата си делегациите от 16-те страни посетиха и състезанието за млади предприемачи China Youth Innovation & Enterpreneurship Competition. На съпътстваща конференция делегати изразиха идеите си за това как могат да се изградят нови бизнес партньорства, а китайски инвеститори представиха как наградени в надпреварата проекти са били реализирани. Делегациите от Югоизточна Европа посетиха и центрове за иновации, както и технологични паркове.

Освен това близо 80-те делегати имаха изключителния шанс да се запознаят с най-прочутите туристически забележителности на Китай. Обиколката им започна от първата столица на азиатската държава - Сиан. Там делегатите посетиха комплекса с теракотената армия, която пази гробницата на първия китайски император Цин Шъхуан. Всеки от над 8000-те войни е с различни черти на лицето, а армията е подредена, като че ли всеки момент ще влезе в битка. Уникалната гробница е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Освен това гостите от Югоизточна Европа се запознаха с хилядолетната история на Китай и в местния исторически музей. Сред другите атракции, които оставиха без дъх посетителите, бе и Пагодата на голямата дива гъска, която е по-стара от българската държава и е построена през 652 година. От нея се открива невероятна панорама към Сиан. Ако имате късмет да посетите азиатския мегаполис с над 8 милиона население, не пропускайте да опитате и деликатесите на улицата на храната, на която можете да пробвате различни нудъли, домашен сладолед, шишчета от месо или насекоми и други интересни специалитети от китайската кухня.

В Пекин естествено най-посещаван е един от символите на Китай и едно от новите чудеса на света - Великата китайска стена. Интересно е, че нейното изграждане е започнато също от китайския-император обединител, който заповядва теракотена армия да го пази в отвъдния живот - Цин Шъхуан. Според китайския революционер Мао Дзе Дун пък човек не може да се счита за голям герой, ако не е изкатерил Великата китайска стена. В случая обаче е достатъчно да направите това само на малък участък, защото реалната дължина на невероятното съоръжение, вдигнато за защита от монголците, е с дължина от над 6 000 километра, а заради трудните терени, на които е изградена стената, обикалянето й би отнело минимум една година. Сред другите символи на Пекин безспорно е Забраненият град. Императорския дворец с 9 999 стаи е използван в периода от средата на управлението на династията Мин (1368 – 1644) до края на управлението на династията Цин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай