Израел и Япония късат с ЮНЕСКО

Израел и Япония късат с ЮНЕСКО | StandartNews.com

Тел Авив замразява сътрудничеството с организацията, Пекин й спира парите

Израел и Япония скъсаха с организацията на ООН за образование и култура ЮНЕСКО, която е оглавявана от Ирина Бокова. Тел Авив обяви, че замразява сътрудничеството с организацията, а Япония прекратява временно финансирането й. Това, което ядоса Израел, е проекторезолюция, която страната осъжда като отричаща хилядолетната историческа връзка между евреите и Ерусалим. В проекта се използва само арабското име на свето място, познато на евреите като Храмов хълм, а на мюсюлманите като джамия Ал-Акса, в източен Ерусалим, предаде Би Би Си.

Резолюцията, предложена от седем арабски държави, критикува действията на Израел на светите места в Ерусалим и Западния бряг. В текста Ерусалим е определен като свещен град както за евреите, така и за християните и мюсюлманите. Но един пасаж, в който се говори за Храмовия хълм, предизвика остри реакции от страна на еврейската държава. Според израелския вестник "Аарец" във въпросния пасаж Храмовият хълм се споменава само като свещено място за мюсюлманите, без да се изтъква неговото значение за евреите. Никъде не се посочва и еврейското име на хълма, където навремето се е издигал свещеният за евреите храм, разрушен от римляните. Вместо това в документа се споменават единствено мюсюлманските наименования "Ал Акса" и "Харам ал-Шариф". В писмо, адресирано до генералния директор на организацията Ирина Бокова и публикувано в Туитър, израелският министър на образованието Нафтали Бенет обвинява ЮНЕСКО в "непосредствена подкрепа за ислямисткия тероризъм" и я уведомява, че израелската комисия за ЮНЕСКО прекратява "всичките си професионални дейности с международната организация". Абсурдният театър в ЮНЕСКО продължава и днес организацията взе още едно налудничаво решение, според което народът на Израел няма връзка с Храмовия хълм и Стената на плача", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. "Да твърдиш, че Израел няма никаква връзка с Храмовия хълм и със Стената на плача, е все едно да кажеш, че Китай няма нищо общо с Китайската стена или пък че Египет няма връзка с пирамидите", заяви Нетаняху. Остро реагира и Световният еврейски конгрес. "Решението на ЮНЕСКО е срамно. То е фарс и обида към целия еврейски народ", заяви в Ню Йорк президентът на организацията Роналд Лаудер. Оспорваната резолюция, която е била одобрена от Програмната комисия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, все още не е окончателно приета. Идната седмица документът трябва да бъде обсъден на пленарно заседание на Изпълнителния съвет на организацията.

Междувременно Япония пък замрази финансирането си за ЮНЕСКО за 2016 г. след като организацията реши миналата година да включи документи за клането в китайския град Нанкин от 1937 г. в програмата си "Световна памет", съобщи Ройтерс. Япония трябваше да внесе около 3,85 милиарда йени (37 милиона долара) в ЮНЕСКО през 2016 г., което е около 9,7 процента от целия бюджет на организацията. Представител на външното министерство в Токио заяви, че Япония иска да разбере дали ЮНЕСКО се придържа към основополагащата си цел да насърчава мир по света чрез образование. Той допълни, че правителството ще реши кога да извърши плащането, щом се увери, че агенцията на ООН работи съгласно заложените в устава й цели. Китай казва, че японските войски са избили 300 000 души през 1937 г. в тогавашната китайска столица Нанкин. Някои консервативни японски политици и историци казват, че такова клане изобщо не е имало. Още през октомври м. г. Япония даде да се разбере, че може да прекрати финансирането на ЮНЕСКО. През 2011 г. от финансирането на ЮНЕСКО се отказаха САЩ, Канада, Израел и други страни в протест срещу приемането на Палестина в организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай