Китай планира 36 мисии на ракетите Long March през 2018 г.

Китай планира 36 мисии на ракетите Long March през 2018 г. | StandartNews.com

Китай подготвя повече изстрелваня на ракетите Long March през 2018 г. Планираните 36 мисии са "лъвският" пай от усилията на страната в космическата програма.

Сред мисиите са изпращане на сателити BeiDou в Космоса за създаване на мрежа за местния навигационен сателит BeiDou, както и изстрелване на лунната сонда Chang'e-4, заяви Ли Хун, директор на China Academy of Launch Vehicle Technology към China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

От 36-те планирани мисии, 14 ще бъдат извършени от ракетите Long March-3A и 6 от сериите Long March-2C, посочи Ли, член на 13-ия Национален комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция, който откри годишната си сесия на 3 март в Пекин.

Серията Long March-3A, която обикновено се използва за пренос на навигационни и комуникационни сателити, ще бъде изстреляна 14 пъти тази година. Десет от тези мисии ще носят сателити за навигация и позициониране BeiDou, уточни Ли и добави, че 8 от тях ще изведат в орбита около Земята сателити-близнаци. Според графика, ракетите Long March-3A трябва да изпратят 18 сателита BeiDou в Космоса до края на 2018 г., така че системата BeiDou да може да предоставя услуги за навигация и позициониране на страните от инициативата "Един пояс, един път". От 2018 до 2020 г. се планират 40 изстрелвания.

Серията Long March-8, която Китай разработва в момента, се очаква да направи дебютния си полет през 2020 г., като се има предвид, че вече е започнала работата по прототипа, посочи Ли. Той разясни, че тази нова ракета-носител със средна товароподемност трябва да запълни празнотите на Китай чрез увеличаване капацитета на полезния товар за слънчево-синхронна орбита от 3 до 4,5 тона.

За втората половина на тази година са планирани изстрелвания на серията Long March-5, която има най-голям капацитет на полезен товар сред китайските ракети-носители, като част от подготовката на Китай за космически полети и мисии по изпращане на сонди на Луната и на Марс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай