ОБЗОР: Семейство изби 13 човека в троен атентат, ИДИЛ пое отговорност

ОБЗОР: Семейство изби 13 човека в троен атентат, ИДИЛ пое отговорност | StandartNews.com

Най-малко 13 души са били убити и около 40 - ранени, по последни данни на властите при атаката срещу три църкви в Индонезия днес, предаде ДПА.

Тройният самоубийствен атентат бе извършен от едно семейство - мъж, съпругата му и четирите им деца, момчета на 18 и на 16 години и момичета на 12 и на 9 години. Шестимата са сред група от 500 индонезийци, които са се завърнали наскоро от Сирия.

Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за атаката срещу трите църкви в Сурабая, втория по големина град в Индонезия.

Президентът Джоко Видодо осъди тройното нападение като варварско и нареди на полицията да преследва неговите извършители и организатори.

Според говорител на разузнаването атентаторите самоубийци са планирали атака срещу полицейски цели в петък, но тъй като властите били подготвени, те избрали алтернативни мишени.

Индонезия е най-многолюдната ислямска страна в света. През последните години тя стана сцена на поредица атентати, отговорност за някои от които пое ИД, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че атаките срещу църкви са били извършени няколко дни след като петима полицаи и един затворник бяха убити при сблъсъци в строго охраняван затвор в предградие на столицата Джакарта. ИД пое отговорност за този инцидент, но индонезийската полиция отрече джихадистката групировка да е замесена.

Около 10 процента от 260-милионното население на Индонезия са християни - най-голямото религиозно малцинство в страната, отбелязва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай