Официална Сирия обяви САЩ за агресор

Официална Сирия обяви САЩ за агресор | StandartNews.com

Американското военно присъствие в Сирия е "незаконно и неприемливо", защото не е било одобрено от правителството на арабската република. Това заяви в интервю за телевизия "Ал Маядин" вчера заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мекдал.

По думите на министъра, САЩ "трябва да изтеглят своите военни, в противен случай сирийската армия ще ги разглежда като враждебна сила".

"Действията на САЩ и оглавяваната от тях коалиция нямат никакви оправдания, защото те разрушават Сирия, убивайки при въздушни удари мирни жители и разрушавайки икономическата структура", заявил дипломатът. "Това съответства на плановете на терористите, но не отговаря на интересите на сирийския народ", добавил той.
Мекдал изтъкнал, че "всички, които искат да воюват срещу терористичните групировки, трябва да координират действията си със Сирия и нейните съюзници".

САЩ са създали на територията на североизточната провинция Хасака три военни бази и още една в Кобане, отбелязва ТАСС. Около 1,5 хиляди американски военни от специалните сили оказват подкрепа на арабско-кюрдска коалиция Сирийски демократични сили (СДС), която щурмува град Ракка. В събота коалицията започна настъпление срещу град Дейр аз Зур и отблъсна джихадистите от промишлената зона източно от града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай