Си Цзинпин президент на Китай пожизнено?

Си Цзинпин президент на Китай пожизнено? | StandartNews.com

Парламентът на Китай одобри днес с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на КНР. Промяната означава, че президентът Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго, предадоха осведомителните агенции.

От участвалите във вота близо три хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители 2958 гласуваха "за", двама се обявиха "против", трима се въздържаха, а една бюлетина бе невалидна.

Миналия месец управляващата Китайска комунистическа партия предложи тази конституционна реформа и нямаше съмнение, че послушният парламент ще я одобри, посочиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Реформата слага край на системата, наложена през 1982 г. от бившия китайски лидер Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията през пожизнената диктатура на Мао Цзедун и в частност хаотичната Културна революция от 1966-1976 г.

Преминаването към еднолично управление на Си засилва опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното управление и да се изработи стабилна и предвидима регулация в икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай