Третият помощник-капитан управлявал корейския ферибот

Третият помощник-капитан управлявал корейския ферибот | StandartNews.com

Сеул. Третият помощник-капитан е бил на руля на ферибота, който се обърна в сряда край бреговете на Южна Корея, съобщиха разследващите, цитирани от ВВС. 

Все още се издирват 270 души, сред които групи ученици. 26 са обявени за загинали, а 179 засега са спасени от бедствието. Водолази и брегова охрана продължават операцията по издирване и спасяване, след като вчера поради лошото време се наложи да прекъснат. Те взимат под внимание възможността да има останали живи пътници в помещения със заключен въздух и планират разместването на отломките според това.

Все още не е ясна причината за потъването на плавателния съд. Според експертите има две най-вероятни версии - удар в скала или твърде рязък завой, който е разбалансирал тежестта, като е разместил товара. 

Свидетелствата на оцелелите членове на екипажа варират, но се разследва версия, че капитанът е напуснал управлението по неизвестна причина и съдбата на пътниците е останала в ръцете на третия помощник-капитан. Оцелели пътници обвиниха екипажа, че им е наредил да останат по местата си, вместо да се евакуират, когато се е случил инцидентът. Според съобщенията, изпратени от пътници до техни близки, хората са били блокирани в коридори и други тесни помещения.

Фериботът "Севол" пътуваше в сряда от Иншеон към Чеджу - курортен остров на юг. Той се обърна и потъна за два часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай