Турция вдига 174 нови затвора

Турция вдига 174 нови затвора | StandartNews.com

Турция ще построи 174 нови затвора с общ капацитет 100 182 души в следващите 5 години. Това съобщи министерството на правосъдието, цитирано от в. "Хюриет". Решението се взима поради факта, че затворите в страната се препълниха след арестите във връзка с опита за преврат на 15 юли, за който властите обвиняват организацията на проповедника Фетуллах Гюлен.

Наскоро група затворници от северозападната провинция Текирдаг подаде оплакване срещу управата на учреждението, в което до шестима души делят килия, предназначена за трима. На свой ред началниците са препратили жалбата до министерството на правосъдието. Хиляди осъдени ефективно пък бяха освободени предсрочно, за да се освободи място за арестуваните във връзка с опита за преврат и предполагаемата им свързаност с Гюлен. Решението за помилването им бе обявено с извънредното положение, обнародвано в държавния вестник.

В същото време турските власти заловиха четирима души във връзка с разследване на потенциални заплахи срещу дипломатическите мисии на Великобритания и Германия в страната. Засега не са открити връзки на задържаните с някоя терористична групировка, съобщи Ройтерс, като цитира държавната Анадолска агенция. Разследването започнало заради доклад на разузнавателните служби за потенциална заплаха от страна на "Ислямска държава" срещу посолствата. По-рано вчера британското въшно министерство съобщи, че в петък посолството в Анкара ще бъде затворено заради съображения сигурност, без да дава повече детайли. На свой ред германското посолство обяви, че след четирите почивни дни тази седмица във връзка с Курбан байрама в петък ще извършва само ограничен вид дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай