Военни почести за лудия Ким Чен-ун в Южна Корея

Военни почести за лудия Ким Чен-ун в Южна Корея | StandartNews.com

 

Драконовски мерки за сигурност преди историческите разговори

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще премине военната демаркационна линия, разделяща двете Кореи, в 9,30 ч. местно време (00,30 ч. по Гринуич) в петък, за историческата среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин, предаде ДПА. В делегацията на КНДР е и сестрата на Ким - Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в южнокорейския грас Пьонгчанг.
Разговорите в южната страна на граничното село Панмунджом се очаква да бъдат предимно за ядрената програма на КНДР, но срещата ще има и голямо символично значение, защото Ким ще стане първият лидер на Северна Корея от края на Корейската война (1950-1953), който ще пресече южната граница.
Мун ще посрещне Ким, след като той пресече бетонни препятствия, които са част от демилитаризираната зона. След това те ще се разходят за около 10 мин до плаца, където ще инспектират южнокорейски почетен караул, обявиха от южнокорейското президенство. След като се подпишат в книгата за гости и си направят обща снимка пред Къщата на мира, където ще се проведе срещата на върха, в 10,30 ч. двамата лидери ще започнат официални преговори. По-късно те ще засадят корейски бор на границата, използвайки почва от планини на двете държави и вода от техни реки. Дървото е от 1953 г., когато технически приключва войната. Ще бъде поставена и гравирана плоча с фразата "Мирът и просперитетът са засадени", както и подписите на двамата лидери. След засаждането на дървото двамата планират да се придвижат по мост до пост в демилитаризираната зона. Мун и Ким ще се срещнат отново следобед и по-късно ще участват на банкет, който ще се проведе на южнокорейска територия.
Животът в цяла Южна Корея ще замре, за да може хората да гледат и да попият всичко от историческата среща, предаде Ройтерс. В столицата Сеул пред сградата на кметството ще бъде поставен огромен телевизионен екран, а целият площад ще бъде украсен с цветя във формата на Корейския полуостров. Учебните занятия ще бъдат отменени, за да може учениците да наблюдават събитията на живо.
Въведени са драконовски мерки за сигурност. В навечерието на срещата цареше небивало оживление сред международните медии, предаде ТАСС. По данни на организаторите, в пресцентъра в град Коян, близо до междукорейската граница, са пристигнали около 3000 журналисти от цял свят. Най-много са специалните кореспонденти на японски медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай