Всички в пещерата в Тайланд са спасени

Всички в пещерата в Тайланд са спасени | StandartNews.com

Благополучно завърши операцията по изваждането на 12-те момчета от футболния отбор Wild Boars и треньора им от пещерата Тхам Луанг в Тайланд.

Групата на възраст от 11 до 16 години и техният треньор на 25 години влезли в пещерата в северната част на Тайланд на 23 юни, когато там е било сухо. Скоро, след като влезли вътре обаче, започнал да вали дъжд, входът бил наводнен и затрупан от камъни. Операцията по издирването им продължи 10 дни. Тя бе ръководена от тайландски пехотинци и в нея участваха около стотина спасители, сред които водолази от страната и чужбина. В пещерата още за малко остават четири "жаби"- лекар и трима пехотинци, които са помагали на момчетата.

Групата, блокирана в пещерата от проливния дъжд е наводненията, беше открита от водолази миналия понеделник. Същинската част от спасителните действия бяха в неделя, понеделник и вчера. За три дни на групи от пещерата бяха изведени всички блокирани там от придошлата вода.

Операцията беше изключително сложна, тъй като децата трябваше да изминат разстояние от 3,2 километра, което включваше плуване под студена и мътна вода с тесни подводни участъци и скали. Всички спасени вече са в болница. Те са под карантина поне седем дни и под лекарско наблюдение, за да се се избегне риска от инфекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай