За 23 месеца Азербайджан свърши работа, равна на век

100 години от създаването на първата правова, светска и демократична държава на ислямския Изток

За 23 месеца Азербайджан свърши работа, равна на век | StandartNews.com

В началото на миналия век, в трудна епоха на историята – по време на рухването на империята, колониалния и деспотичния режим, в условията на победа на националните движения за независимост, в края на Първата световна война се създава Азербайджанската демократична република (АДР) – първата република в ислямския Изток, основана на демократичните и общочовешките ценности. Създадена 28 май 1918 г. като логически резултат на многовековно социално-икономическо, обществено-политическо и културно развитие Азербайджанската демократична република просъществува кратко време, само 23 месеца, но извърши дейността равна на век, измина много славен и труден път, бързо се разпадна, но с това положи основа на вечните ценности.

Точно преди 100 години на този ден с приемането на Декларацията за независимост АДР става истински феномен на ислямския Изток. За кратко време тя успява да създаде своя парламент, правителство, армия, митница и правоохранителни органи, има своя държавна символика, АДР става образец на демократична, светска и унитарна държава, която притежава всички граждански права. В Декларацията за независимост са заложени

атрибутите на демократичната държава

като власт принадлежи на народа, граждански и политически права на граждани, условия за свободно развитие на всички народи и на всеки по отделно независимо от неговата национална, религиозна, социална принадлежност и пола, и най-после принцип на разделение на властите като основа на държавната дейност и избирателно право на всички народи, живеещи на територията на страната. На 30 май 1918 г. АДР информира основните световни политически центрове за провъзгласяване на независимостта си посредством радио и телеграф, и става първа държава на ислямския Изток и в тюркския свят, която предоставя на жените избирателно право.

Тази демократична република е значително по-напред от времето си. По онова време не само на ислямския Изток, но и в повечето от развитите европейски държави още не са окончателно формирани демократичния парламент и други държавни институции, докато в АДР още тогава парламентът е многопартиен, проведени са 155 заседания, приети са 230 закона, регулиращи важни за страната области.

На първо място в основната дейност на АДР е да постигне признаването на независимостта на Азербайджан от държавите по света и да установи отношенията си със съседните държави. С цел всички спорни въпроси и разногласия между Южнокавказките републики да се разрешат по мирен начин АДР предлага на правителствата на Грузия и Армения да се проведе съвещание с участие на представителите на трите републики. С тази цел през ноември 1918 г. в Тбилиси се свиква конференция, но поради това, че представителят на арменското правителство не идва, конференцията не се състои.

Представителите на АДР участват в Истанбулската конференция, която се провежда през 1918 г., наред с България, Германия, Австро-Унгария, Османската империя и Кавказките държави. Освен това официално открит на 7 декември 1918 г. парламентът на АДР взема решение за участието на специална делегация, надарена с широки правомощия, начело с председателя на парламента А. М.Топчубашов в Парижката мирна конференция. В резултат на това на 11 януари 1920 г. АДР де-факто се признава от Върховния съвет на съюзническите държави и в Баку започват своята дейност консулствата на Белгия, Швейцария, Холандия, Чехия, Словакия, Финландия и други държави. САЩ, Англия, Франция и Италия започват да разширяват икономическите отношения с Азербайджан, в средата на месец април 1920 г. АДР приема закон за

учредяване на дипломатически представителства

на Великобритания, Франция, Италия, САЩ, Швеция, Полша, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Украйна, Румъния, Германия и Русия.

След като АДР получи власт на територията на страната, масовите убийства, извършвани от болшевишко-дашнакските сили, се предотвратяват. Решенията, взети от АДР по време на 23-месечното си съществуване, имат голям принос в развитието на демокрация, наука и култура в региона. Основното задължение на тази държава е развитие на просвещението, особено създаването на висши учебни заведения. През 1919 г. са открити Бакинския държавен университет, състоящ от четири факултета (историко-филологически, физико-математически, юридически и медицински) и Педагогическия институт, в който тогава се подготвят преподаватели-мъже, а Азербайджанското отделение на Закавказката учителска семинария се премества от грузинския град Гори в Газахския регион. През този период в университета се обучават 1094 студента, в това число са 217 свободни слушатели. Парламентът взема решение за изпращане за сметка на държавата за обучение в различни висши училища в чужбина на 100 азербайджански младежа. Благодарение на предприетите от правителството на АДР действия само през 1919 г. в столицата и в регионите се откриват 700 училища, количеството на учениците се наброява 48 хил. 780 души. Започват се подготовителни работи за национализация на училища, както и подготовка за преминаване към латиница.

През 1919 г. парламентът на АДР взема решение за свободата на печата и издателство, с което е обявено откриването на печатници и учреждения, занимаващи се с литография и други подобни институции и е провъзгласена свободата на публикуването и продаването на печатни издания. С разпореждане на правителството от 9 ноември 1918 г. е ликвидиран контрол на държавата върху СМИ. По време на АДР са

публикувани около 100 вестника и списания

на азербайджански, руски, грузински, иврит, полски, персийски език. Свободата на словото, печата и съвестта в АДР е осигурена на много високо ниво. Ярък пример за това е отразяващият се в съвременната епоха възглас "Свобода на езика, свобода на перото" на адресирания до посланика на АДР в Украйна и Османската империя Юсиф Везир Чемензименли въпрос "Какво му трябва на писателя днес?". Функциониращата в момента Азербайджанска държавна телеграфна агенция (АзерТАдж) е създадена през 1920 г. от АДР и е спомен именно за онази епоха.

По време на АДР литературата, театрът и музиката, изобразителното изкуство и архитектура преживяват период на възраждане. Започналата през 1873 г. история на театъра в Азербайджан в периода на АДР получава статус на държавен театър. Играещите пред зрителите с богат репертоар азербайджански актьори започват да гастролират и отвъд границите на страната, а творческата интелигенция се занимава с театрална критика и пише статии относно проблемите на развитието на театралното изкуство.

Наред с посоченото в един много ограничен отрязък от времето

АДР се сдоби с химн и трицветно знаме с осмолъчка

Държавната банка, пуска в обръщение национална валута и издава пощенски марки, приема ордени и медали, създава 40-хилядна регулярна армия.
На 28 април 1920 г. просъществувала кратко време АДР е подложена на военна инвазия от страна на Червената армия и Азербайджан прекратява съществуването си като независима държава в системата на международните отношения.

28 май – датата на провъзгласяването на АДР, влязла в история като първа правова, светска и демократична държава на ислямския Изток, с чувство на гордост се отбелязва днес в Азербайджан като национален празник – Ден на републиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай