Животът в Израел спря заради Йом Кипур

Животът в Израел спря заради Йом Кипур | StandartNews.com

Общественият транспорт и летищата в Израел спряха работа в 13.35 ч. днес по случай започването на празника Йом Кипур (Ден на изкуплението), съобщи в. „Таймс ъв Израел".

Според изданието, в същия час е приключило приемането на самолети на летище Бен Гурион в Тел Авив, а следващият полет от Еврейската държава ще е в 23.30 ч. в събота, час по-рано ще се приземи и първият полет от чужбина.

Освен това, още в 13 ч. в цялата страна спря работата на железниците, а градският транспорт спря постепенно до 15 ч.

Първите влакове и автобуси ще потеглят късно вечерта в събота.

От залез-слънце за денонощие спира и движението на личните автомобили, по магистралите ще пътуват само линейки и хиляди велосипедисти.

Армията и полицията на Израел бяха приведени в засилен режим в навечерието на 25-часовия пост по случай Йом Кипур.

Всички гранични пунктове на Западния бряг и в Газа са затворени, с изключение на извънредни случаи, до късно вечерта в събота.

Днес спряха работа и всички пристанища и пунктове по границата на Израел. Йом Кипур е един от главните еврейски празници и се отбелязва на десетия ден от новата година по еврейския лунен календар, в който дните се броят от залез до залез, както повелява Тората.

Тази година Йом Кипур започва вечерта на 29 септември и продължава до вечерта на 30-ти. Със залеза започва 25-часов пост, а в синагогите вървят религиозни служби. Юдейската традиция изисква Денят на изкуплението да е и ден на пълен покой. В Петокнижието Йом Кипур е наречен и „събота на съботите" – трябва да се спазват всички забрани през съботния ден – евреите не трябва да вършат никаква работа, не трябва да ядат, да пият, да се мият, да се отдават на плътски удоволствия и да обуват кожени обувки. Като знак на чистота и святост на Йом Кипур хората се обличат в бяло. Смята се, че по време на празника всеки евреин трябва да се помоли в синагога, а не у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай