Българка издава наша литература на немски в Германия

Българка издава наша литература на немски в Германия | StandartNews.com

Българка издава наша литература в Германия. В ежедневието си Петя Лунд рядко чува българска реч. Въпреки това решава да се посвети на нашите букви, думи и автори.

От години тя живее в Германия и със съжаление отбелязва, че имиджът на родната й страна пред хората във втората й родина не се е променил.

"България е крайно непозната в Германия. На мен ми се е случвало да ме питат хората какво има там – как живеете, вярно ли е, че там има само криминални типове, че всички са чернокожи, че само се краде", разказва Петя пред Нова телевизия.

Младата жена решава, че ще започне да промени клишето. Като даде шанс на своята България. Така създава първото в германия издателство, което издава на немски само български автори. Самата тя превежда първата стихосбирка, започва да пее в квартет за фолклорна музика. По-късно ремонтира помещение в Берлин, което превръща в трибуна на българската култура.

Петя разказва, че с времето интересът на германците към нашето става все по-голям. А разочарованията идват не от чуждите, а от своите. За последно – идеята да отнемат на българите в чужбина правото да гласуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай