Български килими ще красят Версай

Български килими ще красят Версай | StandartNews.com

Български ръчно тъкани килими ще красят Версай. Производителите им вече се радват и на признанието на английския кралски двор и едва смогват с поръчките на знатни особи от цял свят, съобщава Нова телевизия.

Джема е една от 30-те жени, чиито труд високо ценят величия като принц Чарлз. На снимка той се ръкува със собственика на българския цех Нино Парпулов. На това се посвещават и децата на собственика - да издигнат килимарството от замиращ поминък до рядко изкуство. Изискващо, за начало, сърце.

Ако не ти идва отвътре, няма сила, която да те задържи цял живот пред стана -споделят и колежките на Джема. И те като нея са със завършен осми клас. Със завидна сръчност претворяват цели културни епохи.

Жените могат, а работодателите им знаят. Това е формулата на успеха на този малък цех. Шансът идва през 2003 година. Нино Парпулов е единственият килимар, който се наема да пресъздаде модел от 1837 година за лятната резиденция на кралица Виктория.

Няма стан в света, който да може да произведе тази форма. Килимът се състои от три части. И при най-малкото несъвпадение, поръчката би пропаднала, а цехът - фалирал.

Ефектът от високия залог е високо самочувствие и кралски поръчки. Включително и от крале на рока като Мик Джагър, от банки, музеи и библиотеки. За българските килими британската задруга на майсторите допуска изключение - те са единственият чужд продукт в нейната палата.

Как се прави траен килим? Колкото по-нагъсто са възлите, толкова по-здрав и богат е килимът. За да блеснат, там са разработили вече над 6500 цветови нюанса. 80 цвята ще бъдат вложени в килим на името на Наполеон - за Версай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай