Габриел се закле като еврокомисар

Вълнуващ момент, обяви тя след церемонията

Габриел се закле като еврокомисар | StandartNews.com

Българският еврокомисар Мария Габриел положи тържествена клетва за независимост, съобщиха Европейската комисия и Съдът на ЕС.

Церемонията се състоя в Европейския съд в Люксембург. С полагането на клетва еврокомисарите се задължават да спазват договорите и Хартата за основните човешки права в ЕС, да изпълняват задълженията си при пълна независимост и в общия интерес на Общността.

Еврокомисарят обещава да не търси и приема наставления от никоя власт, да се въздържа от действия в разрез с длъжността си и да изпълнява задълженията си по врема на мандата си и след това.

Мария Габриел пое поста на еврокомисар по цифровизацията през юли. С клетвата приключва процедурата по нейното назначаване с мандат до средата на 2019 година.

Централната избирателна комисия обяви Асим Ахмедов Адемов за член на Европейския парламент на освободеното място на Мария Иванова Габриел, съобщиха от ЦИК. Асим Ахмедов Адемов е от листата на партия ГЕРБ.

Самата Габриел коментира събитието на страницата си във "Фейсбук". Ето какво написа тя:

Вълнуващ момент в Съда на ЕС в Люксембург, където положих тържествена клетва като комисар по въпросите на цифровата икономика и общество. Това бе последната процедурна стъпка от процеса на утвърждаването ми като член на Европейската комисия.

С клетвената декларация, която произнесох пред съдиите, поех ангажимент да спазвам Договорите и Хартата на основните права на Европейския съюз при изпълнението на всички свои функции и да изпълнявам задълженията си при пълна независимост, в общ интерес на Съюза и неговите граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай