Химнът на просветата екна на Червения площад

Химнът на просветата екна на Червения площад | StandartNews.com

Българският химн на буквите „Върви народе възродени" прозвуча вчера за първи път на традиционния празничен концерт на Червения площад в Москва, а публиката припяваше и на български. Това стана по време на пряко излъчване от София на хоровото изпълнение и на част от тържествената церемония пред Народната библиотека, осъществено със съдействието на българското посолство.

Концертът на Червения площад беше организиран от Руската православна църква, Министерство на културата и Московското кметство. По-рано през деня българската общност в руската столица, както и представители на другите славянски общности и дипломати, се събраха на тържествена церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Българският посланик Бойко Коцев подчерта, че в страната ни този празник се чества повече от 200 години и е символ на българската национална идентичност и приноса ни в световното културно наследство.

„Мисията на Кирил и Методий е била радушно приета на българска земя. Българските им ученици Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд са продължили делото на своите първоучители с подкрепата на българската държава", посочи посланик Коцев.

Под звуците на своя химн българите поднесоха венец на паметника първи сред всички представители на славянски страни, като признание за ролята на България в спасяване на великото дело на славянските първоучители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай