Развалят браковете на 65 наши в Германия

Развалят браковете на 65 наши в Германия | StandartNews.com

Германското правителство ще се бори с браковете между непълнолетни. Днес кабинетът одобри законопроект, който анулира браковете с непълнолетни, сключени извън територията на страната.

Съгласно новия закон сключените бракове, в които единият партньор няма навършени 16 години, ще бъдат обявени за невалидни. Ако единият от съпрузите е на 16 или 17 г., бракът ще бъде отменен.

В Германия най-много малолетни, живеещи в брак, идват от Сирия - официално известни са 644 такива случая. Следва групата на малолетните в брак от Афганистан (157), Ирак (100), България (65), Полша (41), Румъния (33) и Гърция (32). Предполага се, че реално броят им е много по-висок.

"Брак трябва да се сключва само от навършили 18 години", правосъдният министър Хайко Маас. В Германия не може да има детски бракове. "Децата нямат място в гражданския брак, както и пред клетвения олтар", коментира още той.

Изисква се и втвърдяване на позициите и нормативната уредба особено с оглед на сключените в чужбина бракове.

Законът предвижда непълнолетните още с влизането си в страната да бъдат поети от Агенция за закрила на детето и да бъдат разделени от съпрузите си.

Държавата ще наказва с глоби опитите непълнолетни да бъдат омъжвани с религиозни или традиционни церемонии вместо с граждански такива.

Правосъдният министър Хайко Маас предложи новите мерки заради стотиците случаи на търсещи убежище непълнолетни момичета, които при пристигането си вече са омъжени за пълнолетни съпрузи.

Той разрешава на социалните работници да взимат под своя грижа непълнолетните девойки, дори когато те са омъжени законно, и да ги разделя от съпрузите им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай