84% от българите подкрепят премахването на смяната на времето

Снимка: Фейсбук

84% от българите подкрепят премахването на смяната на времето | StandartNews.com

Осемдесет и четири процента от българите искат да се сложи край на смяната на времето два пъти в годината. Това показват предварителните резултати от проведената от Европейската комисия обществена консултация по въпроса.

Според тях най-голям процент желаещи да бъде отменена сегашната практика има във Финландия и Полша (и двете по 95%), а най-малък - в Гърция (44%). Средно за ЕС 84% от отговорилите предпочитат да бъде прекратено преместването на часовниците два пъти годишно.

Консултацията се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4,6 милиона отговора от всичките 28 държави членки - най-големият брой отговори, получаван някога при обществена консултация на Комисията.

Резултатите показват също, че повече от три четвърти (76%) от отговорилите смятат, че опитът им с преместването на часовниците два пъти годишно е много отрицателен или отрицателен. Изтъкнатите от участниците в допитването основания за прекратяване на смяната на времето са свързани с отрицателните последици за здравето, увеличения брой пътни произшествия или липсата на икономия на енергия.

Най-много са гласувалите в Германия (3,79 процента от населението), следвана от Австрия (2,94%) и Люксембург (1,78%), а най-малко - във Великобритания (0,02%), Румъния и Италия (0,04%). В България са гласували 0,18%.

При представянето на данните еврокомисарят по транспорта Виолета Булц заяви: "Посланието на европейците е много ясно: 84% от тях не желаят повече часовниците да бъдат премествани. Ние ще предприемем съответните действия и ще изготвим законодателно предложение до Европейския парламент и до Съвета, които след това заедно ще вземат решение".

Окончателните резултати от обществената консултация ще бъдат публикувани през следващите седмици. Сега Комисията ще изготви предложение до Европейския парламент и до Съвета с оглед на промяна на настоящите разпоредби за смяна на часовото време.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел днес ще предложи да се отмени смяната на времето в ЕС два пъти годишно, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай