Amnesty International обвини руснаци и украинци за екзекуции

Amnesty International обвини руснаци и украинци за екзекуции | StandartNews.com

Разследване на Amnesty International обвини в екзекуции и умишлени убийства про-руските сепаратисти и украинските сили по време на конфликта в Източна Украйна.

Организацията е намерила доказателства за произволни убийства, "които могат да се припишат и на двете страни, но не и в мащабите, за които говорят руските медии и власти" що се отнася до украинските войски, се казва в неин доклад, представен днес в Киев.

Неправителствената организация е проучвала по-специално информациите за открити в края на септември масови гробове в мина близо до село Нижня Кринка, където според руското външно министерство имало над 400 тела.

Представители на организацията са посетили мястото и са открили девет трупа в тези гробове, както и доказателства за "участие на прокиевските сили в убийството на най-малко четирима души", сред които един местен жител.

Ексхумацията на това тяло показала, че човекът е бил с вързани на гърба ръце при смъртта си. В доклада той е определен като "жертва на извънсъдебна екзекуция" от прокиевски сили в района.

21-годишният мъж бил доброволец в редиците на бунтовниците, но никога не е участвал в боеве, подчерта Тетяна Мазур, директор на Amnesty Internatioanal за Украйна.

"Няма съмнение, че убийства без съд и присъда и други изстъпления се извършват и от двата лагера - проруските сепаратисти и прокиевските сили в Източна Украйна, но е трудно да се преценят мащабите им", подчертава правозащитната организация.

Според ООН от началото на боевете в Източна Украйна в средата на април са били убити над 3700 души

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай