България и Белгия без предложения за еврокомисар

България и Белгия без предложения за еврокомисар | StandartNews.com

Брюксел. Две страни-членки, България и Белгия, още не са предложили кандидат за еврокомисар, въпреки че срокът за това изтече в полунощ в четвъртък срещу петък.

Това съобщи днес испанската агенция ЕФЕ. Жан-Клод Юнкер, който ще е шеф на следващата ЕК, ще изчака „в кратък срок" двете закъсняващи страни да представят своя кандидат или кандидати, заяви говорителката на Юнкер, Наташа Берто.

ЕФЕ посочва, че Белгия е в процес на сформиране на правителство след парламентарните и регионалните избори миналия 25 май, а в България кабинетът е подал оставка на 23 юли, за да открие пътя за организирането на предсрочен парламентарен вот на 5 октомври. ЕФЕ допълва, че за момента не се знае колко жени за еврокомисари са предложили страните-членки, но Юнкер иска да има значителен брой дами в ЕК, е припомнила говорителката. Юнкер е заплашил, че ще забави сформирането на новата ЕК, ако не се постигне минимален брой жени, тъй като в противен случай „това няма да е Еврокомисия, която вдъхва доверие, нито ще е легитимна".

Той нямало да разкрие имена или ресори до началото на септември, докато лидерите на страните от ЕС не се разберат до 30 август кой ще е начело на Европейския съвет и кой ще ръководи дипломацията на съюза. Председателят на Европарламента, Мартин Шулц, пък заявил, че няма да приеме ЕК, която няма повече жени от досегашните 9 еврокомисарки, две от които са зам.председателки на комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай