Банките в Гърция остават затворени (ОБЗОР)

Банките в Гърция остават затворени (ОБЗОР) | StandartNews.com

Германия не бърза с преговорите за спасителен план

Гърците отхвърлиха на референдум условията на международните кредитори за постигане на спасително за страната споразумение. В резултат банките в страната остават затворени, далеч по-дипломатичен политик сменя хардлайнера министър Янис Варуфакис, а Европа реагира сдържано на резултатите от референдума.

Банките в Гърция остават затворени за поне още два дни, финансовият министър-хардлайнер Янис Варуфакис хвърли оставка, а Европа изглежда не бърза да подновява преговорите за нов спасителен план с Атина. Това са резултатите след референдума в страната, на който 61,3% от гърците отхвърлиха условията на международните кредитори за споразумение с ЕК, МВФ и ЕЦБ. Страната е само на крачка от колапс на банките й, които са затворени от седмица, и от излизане от еврозоната. Утре се очаква гръцкият премиер Алексис Ципрас да представи нови предложения на кредиторите за постигане на сделка.

Въпреки обещанието на правителството, че ден след референдума банките в Гърция ще отворят врати, това няма да се случи. Трезорите ще останат затворени поне още два дни до сряда, а дневният лимит за теглене на пари в брой остава 60 евро. Това съобщи ръководителят на гръцката банкова асоциация Лука Кацели, цитирана от Ройтерс. "Решихме да удължи банковата ваканция с два дни - вторник и сряда", каза Кацели след среща между представителите на банките и гръцкото Министерство на финансите. Според други източници банковата ваканция може да бъде удължена чак до другата седмица. Снощи управителният борд на ЕЦБ заседаваше, за да реши дали да отпусне нова ликвидна помощ на гръцките банки, които съвсем скоро може да останат без пари. Наблюдатели очакваха, че ЕЦБ ще запази непроменен тавана на механизма ELA, който е 89 млрд. евро. Междувременно днес финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис, известен с непримиримите си изказвания спрямо кредиторите, подаде оставка, за да облекчи правителството на СИРИЗА в договарянето на спасителна сделка. Варуфакис бе обещал, че ако на референдума победи отговорът "да", той ще се оттегли от поста си, но го направи, въпреки че гърците отхвърлиха исканията на кредиторите, както агитираше правителството. "Скоро след обявяването на резултатите от референдума бях наясно с определени предпочитания на някои участници в Еврогрупата и други "партньори", че те не желаят присъствието ми на преговорите", написа Варуфакис в блога си. Той допълва, че Алексис Ципрас е преценил, че "това ще му помогне да постигне по-лесно съгласие". "По тази причина напускам министерския пост", съобщи Варуфакис и допълни, че ще помага на своя наследник. "Смятам, че е мой дълг да помогна на Алексис Ципрас да използва - така, както прецени за добре - капитала, който гръцкият народ ни предостави с вчерашния референдум. Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите", пише предизвикателно Варуфакис. За негов наследник бе назначен досегашният преговарящ с Брюксел Евклидис Цакалотос, който снощи трябваше да положи клетва. Според някои информации Варуфакис се е оттеглил главно заради проблеми с лидера на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Междувременно Европа реагира сдържано на резултатите от референдума, за който бе предупредила, че ще утежни положението на Гърция. Все още няма необходимите условия за преговори по нова програма за подпомагане на Гърция, имайки предвид "решението на гръцките граждани", заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт. "Гърция е в еврозоната. Тя е член на еврозоната. От нея зависи да остане във валутния съюз", каза той. Германия е готова да преговаря с Гърция, но това зависи от новите предложения за реформи, които Атина ще направи, отбеляза говорителят. "Вратата остава отворена", допълни Зайберт. Днес Алексис Ципрас разговаря по телефона с Меркел и се съгласи да представи предложение на Гърция за постигането на споразумение за финансова помощ на днешната среща на върха на европейските лидери. Това съобщи гръцки правителствен представител, който не каза повече подробности за разговора. Снощи Меркел разговаря за гръцката криза с френския президент Франсоа Оланд в Париж. "Резултатът от референдума е много тъжен за бъдещото на Гърция", коментира и Йерун Дейселблум. Трудните мерки и реформи са неизбежни за възстановяването на гръцката икономика, заяви той и допълни, че сега ще чакат инициативите на гръцките власти. ЕК трябва да получи мандат от еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция, заяви зам.-шефът на комисията Валдис Домбровскис. Мястото на Гърция е и остава в Европа, стабилността на еврозоната не е под въпрос, добави той. Уважаваме демократичния избор на гърците на референдума, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната, добави Домбровскис. Германският вицеканцлер Зигмар Габриел пък заяви, че днес ръководителите от еврозоната, които се събират на спешна среща на върха в Брюксел, най-вероятно ще обсъдят оказването на хуманитарна помощ за Гърция. "Хората там се нуждаят от помощ и ние не бива да им я отказваме, защото не сме доволни от резултатите от референдума", изтъкна Габриел.

Възпитаник на Оксфорд поема поста на Янис

Новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотис досега бе ръководител на гръцкия екип за преговорите с кредиторите и заместник-министър на външните работи по икономическите проблеми. 55-годишният Цакалотис е професор по икономика в Атинския университет и има блестяща кариера на учен икономист и финансист. Бил е преподавател в британски и гръцки университети. Роден е в Холандия и е следвал в Оксфордския университет във Великобритания, както и в университета в Съсекс. Коментаторите в медиите го наричат пълна противоположност на бурния Янис Варуфакис. Евклидис е тих и затворен човек, но с много остър ум, твърдят негови познати. Професорът има добра репутация не само в Атина, а и в Брюксел. Смятан е за един от авторите на икономическата политика на Сириза.

Бизнесът натиска за бърза сделка

Търговците и предприемачите в Гърция призоваха премиера Алексис Ципрас да постигне споразумение възможно най-бързо, за да бъде предотвратен фалит на страната. В открито писмо до Ципрас, цитирано от гръцките вестници, председателят на националната конфедерация по търговия и предприемачество Василис Коркидис призова за създаване на общ фронт в страната от здрави сили от предприемаческите среди и икономиката, така че да бъдат намерени решения на натрупалите се проблеми на гръцкия пазар.

В писмото търговци и предприемачи алармират, че загубите от затварянето на банките в Гъция са неизчислими, тъй като се е загубило доверието на търговците. Той предлага на премиера да покани на среща социалните партньори, работодателите и работещите, за да бъде изготвен обществен договор между тях, преди да отпътува за Брюксел, за да преговаря с европейските партньори.

Единственият начин да подсилим позицията си в Европа и да избегнем опасността от фалит, рухване на малките и средни предприятия и изпадане в международна икономическа изолация, е да бъде постигнат такъв обществен договор, смята Коркидис.

Опозицията подкрепи премиера за преговорите

Гърците празнуваха цяла нощ със сиртаки и песни победата на "не"

Опозиционните партии в Гърция, които вчера повече от 7 часа заседаваха при президента на страната, подкрепиха премиера Алексис Ципрас за преговорите му с международните кредитори. Опозицията в лицето на "Нова демокрация", ПАСОК и "То Потами" подкрепя Ципрас в усилията му да поднови преговорите, стана ясно след края на разговорите. Според "Гардиън" това може да е първа стъпка към съставяне на администрация на националното единство. "Правителството носи отговорността да продължи преговорите, а всеки политически лидер ще допринася в рамките на своята институционална и политическа роля", се казва в изявлението на президентството. Партийните лидери казват, че търсят сделка с европейските кредитори и МВФ, която да осигури адекватно финансиране, приложими реформи, план за растеж на икономиката и ангажимент да се започне обсъждане за това колко устойчиво е обслужването на огромния гръцки дълг. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на "Независими гърци", заяви, че подкрепата предвещава "нова ера" в гръцката политика и ще засили шансовете на Атина да постигне споразумение с европейските и международни кредитори. Гърция няма друг вариант освен споразумение с кредиторите, заяви Каменос. Междувременно в нощта след референдума бившият премиер Андонис Самарас обяви, че напуска ръководството на "Нова демокрация", след като гърците отхвърлиха с голямо мнозинство налагането на мерки за строги икономии. Самите гърци празнуваха цяла нощ победата на "не"-то на допитването. Десетки хиляди гърци се събраха на централния площад "Синтагма" в Атина, за да празнуват. Хиляди от гласувалите с "не" се стичаха към сградата на парламента, държейки в ръка стотици плакати и развявайки гръцкото знаме. Голяма част от тълпата ликуваше и пееше "Не, не, не" и "Те никога няма да спечелят". Много хора се бяха увили с гръцкото знаме и танцуваха сиртаки под звуците на традиционната музика, други пък пускаха фойерверки. "Посланието "Не" означава, че ние не се страхуваме след всичкия натиск, пред който сме изправени както в Европа, така и в нашата страна", коментира пред Ройтерс Статис Ефтимиадис, 47-годишен учител. В Солун също имаше тържества до късно, а крайбрежната улица бе затворена, докато събралите се скандираха "Охи" и "Сириза" и се радваха на постигнатия резултат.

Борсите пак тръгнаха надолу

Азиатските и европейските борси поеха отново надолу след референдума в Гърция. Резултатът от него постави под съмнение членството на страната в еврозоната, което доведе и до срив на еврото спрямо щатския долар. Европейските фондови борси регистрираха солидно понижение от близо 2%, предаде Ройтерс. Паневропейският индекс FTSEurofirst 300 падна с 1.02 процента, а Euro STOXX 50 - с 1.64 процента. Немският DAX загуби 1.31 процента, британският FTSE 100 - 0.61 на сто, а френският CAC-40 намаля с 1.51 процента. Суровият петрол тип Брент загуби 1.42 долара за барел от цената си, сривайки се 58.90 долара за барел, преди да възстанови малка част от загубите до нива от около 59 долара за барел.

Премиерът звънна първо на Путин

Гръцкият премиер Алексис Ципрас разговаря с руския президент Владимир Путин, като дори се появиха информации, че това е бил първият разговор на Ципрас с чуждестранен лидер. От Кремъл заявиха, че разговорът е осъществен по инициатива на Атина. Путин изрази своята подкрепа за гръцкия народ в предизвикателствата, които страната трябва да преодолее, съобщиха от Кремъл, цитирани от АФП. Русия се надява, че Гърция ще постигне компромис със своите кредитори, допълва изявлението. Заради разговора с Путин Ципрас прекъсна срещата при гръцкия президент с всички политически партии. В Кремъл се отнасяме с уважение към резултатите от референдума в Гърция. Много внимателно следим развитието на ситуацията, заяви по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Ние желаем нашите гръцки приятели колкото се може по-скоро да постигнат компромис с кредиторите и да се вземат такива решения, които да спомогнат за икономическата и социалната стабилност на страната", каза още Песков. В същото време той подчерта, че ако на Гърция е необходима финансова помощ, тя е длъжна сама да я потърси, като досега такава молба не е постъпвала.

Лагард: МВФ е готов да помага

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да помогне на Гърция, ако тя се обърне с такова искане към него. Това заяви генералният директор на фонда Кристин Лагард, цитирана от АФП. "Следим отблизо ситуацията и сме готови да помогнем на Гърция, ако към нас бъде отправено такова искане", се казва в изявление на Лагард. В него се допълва, че МВФ се е запознал с резултатите от проведения референдум. В изключително краткото си изявление Лагард не посочва кой официално трябва да отправи подобно искане за помощ. По принцип МВФ оказва подкрепа на държави, които са в изключително затруднено финансово положение. Случаят с Гърция обаче е особен. На 30 юни Атина пропусна плащането на вноската си по дълга към МВФ, който не може повече да й оказва финансова помощ.

Наричат страната "бивша европейска република"

Кризата в южната ни съседка даде повод за редица идеи за спасението на страната. Появиха се интересни предложения най-богатите европейци да дадат заем. Едновременно с това онлайн пространството всекидневно се залива с духовити шеги и остроумни вицове по темата. В Словения Гърция вече е наричана "Бивша европейска република Гърция". Новото наименование е изписано на фона на гръцкия флаг. Други пък пишат, че щом "в Гърция няма финанси, значи няма нужда и от финансов министър".

Стокообменът гони 3 млрд. евро годишно

Южната ни съседка заема 5-о място в износа ни за света (с 6.6%) след Германия, Италия, Турция и Румъния и 7-о място във вноса (с 4.7%) след Германия, Русия, Италия, Румъния, Турция и Испания.

През 2014 г. България е изнесла за Гърция стоки за 1.480 млрд. евро. На първо място в експортната ни листа е електрическата енергия - през м.г. сме изнесли ток за 77.125 млн. евро. Следват пшеница, слънчогледово олио, тютюн и облекла. През последните години се налагат на гръцкия пазар също сирена и извари, меса и карантии. България успешно изнася в големи количества също така стъкларски изделия и дървен материал.

През 2014 г. от Гърция са внесени стоки за 1.337 млрд. евро. Сред топ 10 на внасяните от Гърция стоки са нефтените масла, металите като алуминий и мед, текстилни материали и изделия, тютюни, телефонни апарати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай