ЕС без разширяване при комисията "Юнкер"

ЕС без разширяване при комисията "Юнкер" | StandartNews.com

Евродепутатите одобриха следващата ЕК, новият й шеф обеща Е300 млрд. инвестиции

Европейският парламент одобри новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер. Това стана с подкрепата на социалистите и десните от ЕНП, отбелязва изданието "Юроактив".

Зелените, крайната левица, евроскептиците и крайнодесните обявиха предварително, че ще гласуват против, докато британските консерватори се въздържаха. Общо за комисията "Юнкер" гласуваха 423 депутати, 209 бяха против, а 67 се въздържаха. В сравнение с 2010 г., когато втората комисия Барозу бе гласувана, настоящата ЕК получи по-малка подкрепа. Самият Юнкер обаче отхвърли подобни сравнения.

"Сигурно се шегувате. Не можете да сравнявате двете комисии, тъй като парламентът днес е много по-различен и с много повече антиевропейски настроени депутати", каза Юнкер. Новоизбраният председател на ЕК открои приоритетите пред своя екип, като отбеляза, че не очаква от комисарите сляпо подчинение. "На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение", заяви Юнкер. Големият губещ от новото разпределение на отговорностите в ЕК съм аз, тъй като преотстъпвам част от правата си на моите заместници, добави той. Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, като девет от комисарите са жени. Искам да променя досегашния похват всеки комисар да работи само в своята област, отделен от останалите, посочи Юнкер.

Той даде заявка екипът му да раздвижи икономиката на ЕС и да се бори с безработицата. Сред приоритетите му са и приемането на нови директиви за създаване на единен пазар за дигиталните услуги, нов енергиен съюз и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС. "Тази Европейска комисия ще е комисия на последния шанс. Гражданите губят вяра. Или ще успеем да доближим европейските граждани до Европейския съюз, или ще се провалим. Бих искал да използваме този шанс да раздвижим Европа", заяви Юнкер.

Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл, посочи Юнкер.Той обеща до Коледа да представи пакет от инвестиции за растеж на стойност 300 милиарда евро. По отношение на бюджетните правила в ЕС Юнкер категорично заяви, че "правилата няма да бъдат променяни, но те могат да бъдат прилагани с някаква степен на гъвкавост". 

Той заяви още, че в следващите пет години ЕС няма да се разширява повече. И допълни, че ако е необходимо, преговорите с държавите кандидати ще бъдат ускорени, но няма да приключат. Бившият премиер на Люксембург заяви, че ще проучи внимателно противоречивия, но централен елемент в предложеното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, който би позволил на корпорации да съдят правителства. Според него ЕС трябва да направи повече по въпросите на епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия и вълната от имигранти през Средиземно море. "Европа трябва да стане политически орган за справяне с големите въпроси", заяви Юнкер.

Компромисите на Жан-Клод

За да осигури мнозинство за своята комисия, Жан-Клод Юнкер трябваше да направи отстъпки на евродепутатите, коментира "И Ю Обзървър". Така например унгарският еврокомисар Тибор Наврачич няма да отговаря за въпросите на гражданството, а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта. Гражданството ще бъде разпределено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос (Гърция). Наврачич беше критикуван заради участието си в правителството на премиера Виктор Орбан, който ограничава свободата на медиите, на неправителствените организации и независимостта на съдиите. Юнкер също така натовари "дясната си ръка" Франс Тимерманс да отговаря за "устойчивото развитие". Тази отстъпка се наложи, за да може социалистите да приемат испанския комисар Михел Ариас Канете, който ще отговаря за енергетика и промени в климата.

Борисов: Да върнем доверието

Трябва да възстановим доверието в ЕС и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран. Това заявява председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. По думите на Борисов, днес е голям ден за Европа и европейските граждани.

"Позволете ми най-сърдечно да Ви поздравя от името на ПП ГЕРБ и лично от мое име за положителния резултат след гласуването на Европейския парламент. Смятам, че това е начало, постигнато в един много труден момент за Европа. Трябва да възстановим доверието в ЕС и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран. Аз съм убеден, че новата Комисия, начело с Вас като неин председател, е най-подходяща за решаването на сериозните предизвикателства, с които ще се сблъскваме. Уверен съм, че политиката, водена от Вас, ще допринесе за по-нататъшното развитие на Съюза", посочва председателят на ГЕРБ. Като лидер на най-голямата дясна партия в България, която е член на ЕНП, Бойко Борисов уверява Юнкер в готовността и желанието си да работи за задълбочаване на партньорството им в името на благото на всички европейски граждани. "Пожелавам Ви много успех в бъдещите предизвикателства", се казва още в поздравителния адрес от Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай