ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия и Украйна

Русия обмисля да напусне Световната търговска организация заради санкциите.

ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия и Украйна | StandartNews.com

Брюксел. ЕС наложи забрана за пътуване и замрази активите на 21 длъжностни лица от Русия и Украйна, след референдума в неделя в Крим.

Междувременно, президентът на САЩ Барак Обама обяви санкции срещу 11 руски и украински лица, между които и бившия президент Виктор Янукович и заместник премиера на Русия Дмитри Рогозин.

Блокирането на всички активи от министерството на финансите и забраната за издаване на визи от Държавния департамент за пътуване до САЩ засяга отговорните за руските действия в Крим. Сред тях са съветниците на руския президент Сергей Глазев и Владислав Сурков. И двамата не взимат решения, но са идеолози на силовата експанзия на Русия и завземането на територии, населени с руснаци.

Представител на администрацията в САЩ коментира пред Ройтерс, че наказанието срещу Сурков и Глазев е "близо до десетката" на търсената цел с подобни действия.

В списъка е вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ за развитието на военно-промишления комплекс. Бивш представител в Брюксел на страната за връзки с НАТО, той е известен с войнствения си тон и действия. В неделя той обеща на Крим, че ще съживи икономиката м ус поръчки за отбраната на Русия.

Близката до Путин председателка на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко също е в списъка. Там са е и самообявилият се за премиер на Крим проруски настроен политик Сергей Аксьонов, както и Владимир Константинов, председател на окупирания от руски части парламент на Крим, взимащ решения, които в Киев обявиха за противоконституционни, а в чужбина ги смятат за нелигитимни.

Министрите на външните работи на ЕС се споразумяха да наложат санкции на 21 официални лица от Русия и Украйна, свързани с кризата в региона.

Сред мерките са забрана за пътуване и замразяване на активите, предаде Би Би Си.

Действията бяха предприети, след като Крим гласува отделянето си от Украйна на референдум, а в понеделник парламентът предприе и постъпки към присъединяване към Русия.

Близо 97% подкрепиха отцепването на Крим от Украйна, по данни на проруската власт на полуострова. Киев, ЕС и САЩ обаче обявиха, че не признават референдума за легитимен.

Рогозин коментира санкциите в Туитър „Другарю Обама, а какво да правят тези, които нямат сметки и собственост в чужбина? Или не сте мислили за това?".

Според ИТАР ТАСС Русия обмисля да напусне Световната търговска организация заради санкциите.

Междувременно агенция "Франс прес" съобщи, че ЕС и Украйна ще подпишат политическия раздел на споразумението за асоцииране в петък, 21 март, позовавайки се на европейски източник.

В официциално изявление президентът на САЩ Барак Обама заяви, че САЩ продължават да подкрепят правителството на Украйна и страната ще наложи допълнителни санкции срещу Русия в близко време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай