Франция с пропаганда срещу джихадистите

Франция с пропаганда срещу джихадистите | StandartNews.com

Френското правителство започна кампания в опит да пресече потока на младежи към терористични организации в Близкия изток. Властите разпространиха видео, в което основното послание към потенциалните джихадисти е: "Ще намерите ада на земята и ще умрете сами, далеч от дома". Идеята на Париж е да убеди бъдещите бойци, че има огромна разлика между това, което им се разказва, и реалността в Сирия и Ирак.

Клипът започва с кадри от страниците на терористични групировки във Фейсбук, последвани от анонимна и приятелска покана за присъединяване към каузата: "Истината е там, времето е сега. Ако искаш повече информация, просто ми дай своя телефонен номер". Следва поредица от сравнения между "това, което ти казват" и "реалността", често подкрепени от изключително смущаващи снимки. Сред кадрите има и черно-бели, на които присъстват заложници, които по-късно са убити, както и трупове, обрисувани с думите: "В реалността ще намерите ада на земята и ще умрете сами, далеч от дома".


#Stopdjihadisme : Ils te disent… by gouvernementFR

 

В същото време в град Ница 8-годишно момче бе повикано на разпит в полицията за "оправдаване на терористични актове". На 8 януари учител помолил учениците да коментират терористичните актове в Париж. "Аз не съм Шарли, аз съм за терористите", отговорило момчето. Ръководството на училището подало сигнал в полицията. Момчето било разпитано и след два часа освободено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай