Германия дебне 90 джамии за терористични клетки

Германия дебне 90 джамии за терористични клетки | StandartNews.com

Германското разузнаване се опасява от терористични клетки в страната под опеката на молитвени домове. Началникът на немското контраразузнаване Ханс-Георги Маасен обяви, че Федералното ведомство за охрана следи внимателно поне 90 джамии в страната именно заради опасения от проповядване на радикален ислям. 

 „Ние сме обезпокоени, че в Германия съществуват много ислямистки клетки, които ние трябва да държим под око", каза Маасен пред немски медии, цитирани от БГНЕС. Началникът на разузнаването алармира, че съществуват молитвени домове в домашни условия, в които младежите се призовават към тероризъм.

Той подчерта, че ведомството няма планове за следене на мюсюлманите, които живеят във Федералната република, но наблюдава внимателно религиозните и политически екстремисти. "Властите се нуждаят от сътрудничество с мюсюлманската общност за създаването на коалиция срещу екстремизма", посочи Маасен.

Той заяви, че заплахата от осъществяването на терористични атентати на територията на Германия  остава висока. „Ислямска държава" иска да извърши терористични атентати у нас", убеден е директорът на контраразузнаването, добавяйки, че няма данни за конкретни планове за нападения.

Според оценки на ведомството над 800 ислямисти от Федералната република са отишла да воюват в Сирия и Ирак на страната на "Ислямска държава". Около 260 от тях са се завърнали в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай