Германия: Русия наруши международното право с анексирането на Крим

Германия: Русия наруши международното право с анексирането на Крим | StandartNews.com

Ню Йорк. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви по време на сесия на Общото събрание на ООН, че Русия е нарушила международното право с анексирането на Крим и призова международната общност да не допусне нова поява на студена война между Изтока и Запада, предаде БНР.

"Преди няколко седмици бяхме изправени пред опасността от непосредствена конфронтация между руските и украинските сили и мога да кажа, че и дипломацията помогна да бъде предотвратено това опасно развитие. Някои в тази зала се отнасят към конфликта като към регионална криза, но той засяга всеки от нас. Не коя да е държава, а постоянен член на Съвета за сигурност на ООН - Русия, с анексирането на Крим промени едностранно съществуващите граници в Европа и така наруши международното право."

Руският външен министър Сергей Лавров осъди от трибуната "американския военен интервенционизъм" в света, предаде Франс прес.

Западният съюз начело със САЩ действа на международната арена против принципа за суверенното равенство между всички страни членки на ООН и като се обявява за защитник на демокрацията, решава от името на всички кое е добро и кое зло, подчерта руският външен министър и хвърли върху Запада вината за кризата в Украйна:

"САЩ и Европейският съюз подкрепиха държавния преврат в Украйна и безогледно защитават всички действия на самопровъзгласилите се киевски власти, взели курс към силово налагане на волята си над тази част от народа, която отхвърли опитите за налагане на антиконституционен ред и която отстояваше правото си на роден език, култура и история."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай