Германия въведе пътна такса за чужденците

Германия въведе пътна такса за чужденците | StandartNews.com

Германското правителство въведе противоречива пътнa таксa в четвъртък, което ще принуди чуждестранните водачи на автомобили да плащат до 130 евро годишно за използването на германските магистрали, предаде Ройтерс.

Планът, предназначен да помогне на Германия да финансира поддържането на транспортната си инфраструктура, която се използва от милиони чуждестранни превозни средства, все още може да бъде изправи пред съда в Брюксел за дискриминация срещу чуждестранни шофьори.

Предвижда се за десет дни да се плаща 10 евро, а за два месеца 22 евро. Данъкът ще може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Германия е единствената страна в Европа, в която на големи участъци по аутобаните няма ограничения на скоростта. Това привлича любителите на високите скорости от целия континент, които изпробват възможността на своите автомобили.

Пътната таксата се предвижда да влизе в сила през 2016 г, като шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти. Очаква се приходите от нея да са около 3.7 милиарда евро.

Според германския министър на транспорта Александър Добринт е справедливо чуждите шофьори да плащат пътен данък.

Той добави, че е несправедливо чуждите водачи на превози средства да пътуват свободно по германските магистрали, докато германските шофьори са принудени да плащат пътни такси в съседни страни като Австрия, Швейцария и Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай