Гръцкият Робин Худ

Гръцкият Робин Худ | StandartNews.com

Други оприличават най-младия премиер в историята на южната ни съседка на Шрек

Властта в Гърция е в ръцете на радикална ляво-дясна коалиция. Ще работи ли ли този коалиционен впряг? Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас го оприличават на революционер, а лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос - на ястреб. Но двамата имат намират общ език, казват политически експерти, посочвайки, че веднага след вота без протяжни пазарлъци са формирали кабинет. Обединява ги популистката реторика и омразата им към антикризисната програма, която според тях е предизвикала хуманитарна криза.Но имат различия по проблеми като нелегалната имиграция, отношенията с Турция, правата на хомосексуалните и ролята на църква в обществото и държавата.

Нестандартен млад за традицията в Гърция и Европа радикално ляв политик стана премиер на южната ни съседка със зашеметяваща победа в предсрочните парламентарни избори миналата неделя. Алексис Ципрас, лидерът на създадената от него през 2005 г. радикална лява партия СИРИЗА, всъщност бе спечелил вота още преди да се е състоял. Популярността му беше толкова голяма, че никой не се съмняваше, че той ще стане най-младият премиер в историята на страната. Ципрас е чаровник, но на 40 години той изглежда като на 30. Усмихнат, с разгърдена риза, общителен, дружелюбен, интелигентен и красноречив, откровен не като за политик, но и убедителен.

Никога не носи вратовръзка, но обещава, че ще я сложи, когато успее да опрости поне част от дълга на Гърция към кредиторите. Чаровността и непосредствеността на младия лидер са само част от причините за симпатиите, които изпитва към него мнозинството в Гърция. За него и създадената от него партия СИРИЗА дадоха гласове и мнозина от досегашния десен електорат. Защото харесват, че той назовава истинските причини за проблемите на страната и сочи справедлив път за излизане от "хуманитарната криза", както той нарича сегашната тежка ситуация в страната. Понякога обаче Ципрас е доста саркастичен. Той говори подигравателно за председателите на гръцките традиционни партии Андонис Самарас (консерваторите) и Евангелос Венизелос (социалистите). За него те са "политически предатели" и "Меркелисти" - хора, които не могат да се противопоставят с нищо на германския канцлер Ангела Меркел.

Противниците му го наричат "продавач на надежда". Те твърдят, че след изборите той ще забрави поне част, ако не всичко, от популистките си обещания за излизане от кризата без "затягане на коланите", за опростяване на външния дълг, за по-високи данъци за богатите, за туширане на корупцията. Много гърци, които са загубили работата си и се тревожат за бъдещето на децата си, се надяват сега да видят реални подобрения в ежедневието. Затова някои от сънародниците му го нарекоха гръцкия Робин Худ. В Западна Европа обаче и особено в Германия, която е главният кредитор на затъналата във външния си дълг Гърция, както и в МВФ, му казват Шрек, по аналогия на всяващото страх и ужас чудовище от едноименните рисувани фантастични филми. Опасенията на Запада са не само от заплахата за еврозоната, което вещае политиката на Алексис, но и от вероятността вирусът на лявата СИРИЗА да не зарази и Испания, Португалия, където също назряват условия за радикални промени и отказ от политиката на ограничения. Наричат го и Ернесто Че Гевара. Аржентинецът от кубинската революция му е любим герой от времето, когато е активист в младежката организация на гръцката Компартия. Затова и единият от синовете му носи името Орфей-Ернесто. Любовта с жената на живота му Бети Базиане започва именно в комсомола. Днес с двете си деца те живеят на партньорски начала, което не е типично за, общо взето, консервативното гръцко общество. Заради мъжкия му чар често го наричат Секси Алекси. Но няма признаци, че е податлив на сексуални забежки извън семейството, което не е много типично за политиците. Но и в политиката на Алексис има много нетипични неща. Новият гръцки премиер няма намерение да извежда Гърция от еврозоната и от ЕС. Но ще се съобразява максимално с националния интерес на страната си и вероятно в тази посока ще търси компромис с Брюксел по спорните въпроси за парите и реформите. Сред силните му козове е и нетипичната за държава от ЕС и НАТО позиция, че отношенията с Русия ще са приоритет във външната политика на Гърция.

Има нещо символично, че Алексис се ражда в Атина на 28 юли (зодия Лъв) 1974 г. само три дни след като военната хунта пада от власт. За разлика от повечето гръцки политици, той не произхожда от политическа династия, а от средната класа. Македонски медии побързаха да го обявят за македонец по майчина линия с произход от района около Кавала. Баща му е дребен строителен предприемач и Алексис продължава семейната традиция, като завършва строително инженерство. Жилището им е до стадиона "Панатинайкос" и до днес политикът е фен на отбора.

Политическата му кариера започва в началото на 90-те години, когато като 16-годишен ученик повежда бунт срещу образователна програма на дясното правителство. С ораторския си талант Ципрас прави силно впечатление в левицата и бързо се изкачва до върха на левите сили в Гърция, които се борят за социални реформи. На 25 години Ципрас вече е секретар на младежката организация на лявата СИНАСПИСМОС (първообраза на СИРИЗА), а 6 години по-късно е лицето на новата коалиция СИРИЗА в кметските избори в столицата, като печели над 10%. През 2008 г. със 70% подкрепа оглавява СИРИЗА и става най-младият лидер на парламентарно представена политическа формация в историята на Гърция. Тогава е на 33 години. На изборите през 2012 г. под неговото ръководство СИРИЗА постигна сензационен резултат от 27%, което го превръща и в международна политическа звезда. През 2013 г. е номиниран от Европейската левица за водещ кандидат за европейските избори през 2014 г., а с това и за един от кандидатите за президент на Еврокомисията. В кариерата на Алексис Ципрас има много "най-" и много "пръв". Дали обаче той ще успее да изпълни обещанията си за справедлива политика и благополучие за всички в Гърция? Някои анализатори смятат, че е пресолил "супата" с неизпълними предизборни обещания и че програмата му прилича на утопия, а от Брюксел го предупреждават, че не е възможно Гърция да се откаже от европейските политики. Младият премиер ще бъде под силен вътрешен натиск от изпадналите в опозиция Нова демокрация и ПАСОК, които от десетилетия доминират на политиката в Атина. А и влиятелни сили в Брюксел му "кроят шапка" и ще искат да го накажат за "лошия пример", който дава на други народи в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай