Групата на ЕНП подкрепя европейското бъдеще на Босна и Херцеговина

Групата на ЕНП подкрепя европейското бъдеще на Босна и Херцеговина | StandartNews.com

Делегация от членове на Групата на ЕНП в Европейския парламент, ръководена от зам.-председателя на групата Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ), посети Босна и Херцеговина в рамките на проучвателна мисия между 29 и 31 август, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Сред основните цели на посещението бяха запознаване с нуждата от засилване на реформите, свързани с европейската интеграция на страната, по които не беше постигнат достатъчен напредък през последните месеци, както и дебата около избирателния закон. Осигуряване независимостта на медиите и сътрудничеството на партиите от трите общности също бяха сред обсъжданите теми. В делегацията се включиха евродепутати от Полша, Румъния и Хърватия.

В рамките на мисията бяха проведени срещи с министър-председателя Денис Звиздич, с члена на председателството на Босна и Херцеговина Милан Иванич, както и с говорителите на двете камери на парламента - Палата на народа - Бариса Цолак и Палата на представителите - Младен Босич и Сафет Софтич. Обсъдени бяха текущите подготовки за парламентарните избори, които ще се проведат на 7 октомври. Въпросът за миграцията, който както в цяла Европа повдига сериозни притеснения, също бе дискутиран. Европейската комисия помага на Босна и Херцеговина да се справи с проблема.

И министър-председателят Звиздич, и членът на председателството на Босна и Херцеговина Иванич изразиха благодарност към Българското председателство на Съвета на ЕС, което постави Западните Балкани отново сред водещите теми в дневния ред на Европейския съюз. Делегацията на Групата на ЕНП се срещна и с представители на основните партии в страната от трите общности, както и с представители на Босненската журналистическа асоциация и представители на гражданското общество.

Ръководителят на мисията Андрей Ковачев, заяви „надявам се предстоящите парламентарни избори да дадат сериозен тласък на европейската интеграция на Босна и Херцеговина. Очаквам те да доведат до бързото сформиране на ефективно и действащо правителство, което да продължи с реформите по европейския път на страната. Босна и Херцеговина трябва да завърши процеса на отговор на допълнителни въпроси, отправени от Европейската комисия в най-скоро време, за да може страната да получи статут на страна кандидатка до края на мандата на тази комисия през 2019 г."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай