Киев обвини Русия в "директна и открита" агресия

Киев обвини Русия в "директна и открита" агресия | StandartNews.com

Киев. Украинският президент Петро Порошенко обвини Русия в понеделник в "директна и открита агресия", която е радикално променила баланса на бойното поле като силите на Киев търпят големи поражения във военните действия с про-руските сепаратисти, предаде Ройтерс.

Ще има промени на високо равнище в украинските военни части, след като миналата седмица те претърпяха неуспехи спрямо сепаратистите, обясни още Порошенко в реч пред Военната академия в Киев.

Украинският министър на отбраната Валерий Хелетей заяви, че в сепаратистките бастиони в Източна Украйна Донецк и Луганск има руски войски.

"Появиха се руски войски не само в Донецк, но и в района на летището на Луганск. Има такива войски и в други градове", заяви министърът пред телевизия Интер.

"Воюваме с Русия и Русия решава какво става в Донбас" - минния басейн, който включва Донецка и Луганска област, посочи Хелетей.

Украинските военни части са се изтеглили от основното летище в източния град Луганск, след като са получили заповед за това, съобщи военният говорител Андрий Лисенко. По-рано изявление на армията посочи, че украински парашутисти воюват с руски танков батальон в опит да задържат летището край бастиона на проруските сепаратисти.

Лисенко посочи също, че седем украински военнослущежи са загинали в боеве през последните 24 часа.

Двама матроси са в неизвестност, а осем са спасени, след като в неделя проруски сепаратисти подложиха на артилерийски обстрел украински патрулен катер в Азовско море, съобщи говорител на украинската брегова охрана, цитиран от Ройтерс.

"Катерът потъна. Успяхме да спасим осем матроси, след като други катери се притекоха на помощ. Седем от спасените са получили изгаряния или други наранявания. Двама матроси са в неизвестност. Спасителните операции продължават", заяви говорителят Серхий Астахов.

"След анализ на ситуацията смятаме, че атаката е дошла от артилерийска система, но още не знаем откъде е извършен обстрелът", добави той.

Вчера два кораба на украинската брегова охрана бяха подложени на обстрел близо до стратегическото югоизточно пристанище Мариупол, което проруските сепаратисти са посочили като своя следваща цел, отбелязва Франс прес. Мариупол е разположен на близо 100 км южно от сепаратистката крепост Донецк на брега на Азовско море. Той е стратегически пункт, който свързва руската граница с Крим.

На един от пътищата към града са разположени бетонни блокове и са изкопани окопи за спиране на евентуално нашествие на танкове на проруски сепаратисти, съобщи АФП.

Конфликтът в Източна Украйна е взел близо 2600 жертви. Миналата седмица той премина в нов етап след информации от различни източници за присъствието на руски редовни войски в Украйна, над 1000 войници според НАТО, припомня Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай