Киев: Спасихме холандски министър от атентат (ОБЗОР)

Киев: Спасихме холандски министър от атентат (ОБЗОР) | StandartNews.com

Мнима терористка разказва във видео как била вербувана от Москва

Украинските служби за сигурност са осуетили план за атентат срещу холандския външен министър по време на негово посещение в Източна Украйна, предаде АФП. Според киевските служби покушението е било поръчано от Москва. Става въпрос за 8 ноември, когато министър Берт Кундерс беше в град Харков за траурната церемония за жертвите на малайзийския боинг, който беше свален над Украйна на 17 юли. Повечето от пътувалите в него 298 души бяха холандци. "Арестувахме много опасна група от 12 души", заяви на пресконференция началникът на украинската Служба за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко. "Заловихме оръжие, автомати и боеприпаси. Те разполагаха също с мини и експлозиви", каза Наливайченко, като отбеляза, че мините били руско производство. Датата на ареста не беше уточнена. Според шефа на СБУ същата група е замесена в атентат от 9 ноември срещу бар в Харков, където се набирали средства за украинските войници, които се бият срещу проруските бунтовници в съседните Донецка и Луганска област. При атентата бяха ранени 11 души. На пресконференцията Наливайченко показа видеозапис от около минута. На него се вижда жена, за която Наливайченко каза, че е член на групата. Жената, чиято самоличност не се разкрива, а лицето й не се различава ясно, разказва, че при посещение в Русия е била вербувана от руското военно разузнаване и инструктирана да подготви атентат в Източна Украйна със свои съучастници, обучени и въоръжени, по думите й, от Русия. Според нея групата трябвало да заложи експлозиви край военния завод в Харков, където се намирали тленни останки от самолетната катастрофа и който щял да бъде посетен от делегацията на Кундерс. Автентичността на видеото не може да се потвърди от независим източник. От холандското министерство на правосъдието казали пред АФП, че за момента не могат да потвърдят информацията. Самият Кундерс каза, че не е уведомен по този въпрос от украинските власти.

Русия иска 100% гаранция за Украйна извън НАТО

Русия иска да получи 100-процентова гаранция, че никой не мисли за присъединяване на Украйна към НАТО, но засега такава няма, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, в интервю за радио Би Би Си. Бихме искали да чуем, че НАТО ще престане да приближава руските граници, че НАТО ще прекрати опитите да наруши равновесието на силите. За съжаление не чуваме това", каза Песков в интервюто.

Искането на Русия вбеси украинските власти.

Украйна е суверенна държава и сама ще вземе решение дали да стане член на НАТО или не, заяви говорителят на украинското външно министерство Евгений Перебийнис, цитиран от Укринформ. "На нас не са ни нужни подсказвания отстрани и ние няма да приемем натиск по този въпрос", заяви Перебийнис. По неговите думи Украйна би искала да получи от Москва гаранции за ненамеса във вътрешните работи в страната, да не изпраща войски и да не анексира украински територии.

Путин: Готови сме да работим със САЩ

Русия е готова да сътрудничи със САЩ на равни начала въз основата на взаимна ненамеса във вътрешните работи. Това заяви пред чуждестранни дипломати на церемония по връчване на акредитивни писма руският президент Владимир Путин.

"Готови сме за практическо взаимодействие с американски партньори в най-различни насоки, спазвайки като принципи взаимното зачитане на интересите, равноправието и ненамесата във вътрешните работи", каза руският лидер, цитиран от ТАСС.

"Да тръгнем от това, че Русия и САЩ носят особена отговорност за поддържането на международната сигурност и стабилност и за противодействие на заплахите", заяви още президентът. Той направи това изказване при връчване на акредитивните писма на посланици на 15 държави, сред които и ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в Русия Джон Тефт.

Москва споделя нагласата на Будапеща за засилване на конструктивния двустранен диалог и съвместно осъществяване на мащабни инвестиционни проекти, посочи Владимир Путин.

Русия и Полша трябва да положат много усилия, за да издигнат на ново равнище сегашните си отношения, констатира той. Руският президент е убеден, че всички разногласия между двете страни може да бъдат уредени, "ако се действа въз основа на взаимно уважение и прагматизъм", посочва ТАСС.

Канят Порошенко на дуел

Президентът на самообявилата се "Луганска народна република" Игор Плотницкий предложи нестандартен начин за решаване на конфликта в Източна Украйна, съобщи "Интерфакс". Той поиска "по примера на древните славянски вождове и казашките атамани" да се проведе дуел между него и президента Петро Порошенко и който победи, да има право да диктува условията за мир. "Вместо да загиват хиляди хора, нека ние с Порошенко пролеем кръвта си", посочва лидерът на Луганск. Плотницкий предлага от всяка страна да има по десет секунданти и по десет представители на медиите, като не възразява и за пряко предаване по телевизията.

Лавров вини САЩ за кризата

Руският външен министър Сергей Лавров в изказването си пред долната камара на руския парламент обвини САЩ за създаването на кризата в Украйна и отхвърли всички опити на Запада да прехвърлят вината за украинския конфликт на Русия, предаде ТАСС.

"Кризата в Украйна е следствие от провежданата от западните страни политика за укрепване на собствената сигурност за сметка на другите и разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство. Шансовете за деескалация на конфликта в Украйна многократно се торпилираха от Запада", заяви министърът. По думите му "истината си намира път даже и в пристрастните западни медии". Лавров заяви, че няма нито една страна в света, която да не е била посетена от емисари на САЩ с искане за подкрепа на санкциите срещу Русия. Лавров отбеляза, че "в по-голямата част тези трикове не са подействали, но самият факт, че такава голяма държава се занимава с подобни дела, обикаляйки целия свят и принуждавайки всички да следват нейния курс - за мен би било позор да се занимавам с това", призна министърът пред руски депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай