Кога ще се състои референдумът за името на Република Македония?

Кога ще се състои референдумът за името на Република Македония? | StandartNews.com

Референдумът в Република Македония за преименуването на страната на Република Северна Македония вероятно ще се състои в края на септември, съобщи премиерът Зоран Заев, цитиран от АФП.

В интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ Заев предположи, че допитването ще бъде произведено между 23 септември и 7 октомври. "Надявам се, че резултатът ще бъде положителен" и "на 15 януари 2019 г. процедурата за ратифициране на споразумението ще бъде приключена", подчерта македонският премиер, който заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас е архитект на договора, целящ да сложи край на стар спор между двете съседни страни.

Резултатът от референдума обаче е несигурен, тъй като се очаква националистическата опозиция в Македония, която е враждебна към какъвто и да било компромис с Гърция, да призове да се гласува с "не", отбелязва АФП.

Вчера македонският парламент ратифицира за втори път споразумението, подписано в средата на миналия месец. На 26 юни президентът Георге Иванов отказа да подпише ратифицирания договор. По конституция той не може да наложи за втори път вето на споразумението.

С това обаче процесът на ратифицирането съвсем няма да е приключил. При положителен резултат на референдума, промяната на името на Република Македония ще трябва да бъде закрепена с конституционна поправка, за която вече ще е необходимо мнозинство от две трети, с каквото премиерът не разполага.

И при двете ратифицирания, споразумението бе утвърдено с 69 гласа "за" от 120-членния македонски парламент. Република Македония се надява договорът да й осигури бързо започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и покана за членство в НАТО, отбелязва АФП. Гръцкият премиер Алексис Ципрас междувременно предупреди македонското правителство, че ако не успее да прокара конституционната поправка за промяна на името на страната, то тогава пътят към ЕС и Алианса ще бъде блокиран.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е провел отделни телефонни разговори с Ципрас и Заев, в които им е предложил американска помощ за реализиране на договора, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на Белия дом. Пенс поздравил гръцкия и македонския премиер за "историческото споразумение". Той за пореден път изразил подкрепата на САЩ за присъединяването на Република Македония към ЕС и НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай