Лавров и Кери искат спиране на огъня в Донбас

Лавров и Кери искат спиране на огъня в Донбас | StandartNews.com

Русия е готова да предприеме всичко необходимо, за да подтикне страните в украинския конфликт към мирно решение. Това е подчертал руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде ТАСС. Ситуацията в Украйна се е влошила в резултат на обстрела на селища от украинската армия, която нарушава договореностите от Минск, заявил Лавров.

Двамата са се обявили за незабавното прекратяване на обстрела в Донбас и изтегляне на тежкото въоръжение. Вчера при обстрел на жилищен квартал в пристанищния град Мариопул загинаха най-малко 20 души, за които Киев и проруските опълченци се обвиняват взаимно.

Украинският президент Петро Порошенко обяви вчера ден на траур. Лавров разговаря днес и с външния министър на ЕС Федерика Могерини, пред която заяви, че Киев е отговорен за ескалацията на напрежението в Украйна.

В същото време американският президент Барак Обама заяви, че САЩ нямат интерес от отслабването на Русия или от бъркотия в икономиката й. Това той каза на пресконференция с индийския премиер Нарендра Моди в Ню Делхи, където е 3-дневно посещение. Обама поясни, че ще разгледа всички налични опции за допълнителна изолация и оказване на натиск върху Русия във връзка с Украйна.

"Нямаме интерес от отслабването на Русия или бъркотия в икономиката й. Имаме интерес, вярвам, че всяка страна прави това в насърчаване на основен принцип, който е: Големите държави не тормозят по-малките", подчерта президентът на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай