Македония ще ратифицира договора с Гърция въпреки ветото на президента

Македония ще ратифицира договора с Гърция въпреки ветото на президента | StandartNews.com

Македонският парламент ще гласува повторно договора с Гърция за името на страната в четвъртък, 5 юли, предаде агенция МИА.

За повторното гласуване по ратификацията на документа беше взето решение на проведената координационна среща между председателя на македонското Собрание - Талат Джафери, и председателите на парламентарните групи.

Агенцията напомня, че още преди първото гласуване президентът на страната Георге Иванов е информирал парламента, че няма да подпише договора. След като на 20 юни депутатите го ратифицираха, държавният глава наложи вето.

Очаква се и след второто гласуване Иванов да откаже да го подпише, макар че е задължен да го направи, ако документът получи подкрепата на поне 61 депутати в 120-местния парламент.

В случай, че събитията се развият по този начин, след прегласуването на договора председателят на парламента Джафери ще го предостави за публикуване в македонския Държавен вестник само със своя подпис. Така той ще може да влезе в сила въпреки несъгласието на президента. Това е необходима стъпка, за да може страната да започне преговори за членство в ЕС и НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай