Меркел отстъпи за бежанците: До 200 000 годишно

Меркел отстъпи за бежанците: До 200 000 годишно | StandartNews.com

Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел прие искането на сестринската си партия - баварския Християнсоциален съюз (ХСС), за ограничен достъп на бежанци в Германия, съобщиха местните медии и световните агенции. Това отпуши предстоящите преговори за съставяне на управляваща коалиция между ХДС/ХСС със Свободната демократическа партия и Зелените. Меркел съобщи вчера, че официалните преговори започват на 18 октомври.

Компромисът между ХДС и ХСС предвижда в Германия да не се допускат повече от 200 000 бежанци годишно, освен при извънредни ситуации. Това е частична победа на лидера на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер, който отдавна настоява за "таван" на мигрантите. Споразумението бе постигнато в неделя вечерта след дълги преговори. Целта е да се понижи броят на нелегалните бежанци в Германия и по-ефективна борба с незаконния трафик на хора в ЕС. В същото време ще бъдат разширени законодателните рамки за легална миграция, за да се подобрят възможностите за предоставяне на помощ на нуждаещите се от убежище. Предвижда се при извънредни ситуации като хуманитарни кризи, правителството и Бундестагът да приемат специални решения относно притока на бежанци в страната и ЕС, предаде ДПА.

Освен това двете партии се споразумяха пристигащите в Германия претенденти за убежище да пребивават в специални центрове, докато не бъде взето решение за статута им. При отказ за предоставяне на убежище, бежанците ще бъдат връщани в родината им. Списъкът на безопасните за живеене страни ще бъде разширен с Алжир, Мароко и Тунис. Последните ооциологически проучвания показват, че 67% от германците одобряват въвеждането на горна граница за бежанците, както предлага ХСС (до 200 000 годишно). Едва 26% от запитаните отхвърлят такава възможност. Лидерът на Зелените Катрин Гьоринг-Екард заяви, че споразумението между консервативните партии ХДС и ХСС е "в духа на компромисна формула, като и двете страни знаят, че то ще трае само до първите разговори със свободните демократи и Зелените".

Договореността между ХДС и ХСС е следствие от това, че на изборите в края на септември двете партии спечелиха общо 33% - най-слабият им резултат от 1949 г. Блокът изгуби 1 милион гласподаватели, които предпочетоха крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АГ). Успехът на АГ до голяма степен се дължи на политиката на отворени врати на Меркел, в резултат на която през 2015-16 г. Германия прие над 1 млн. бежанци. АГ спечели около 13% на изборите и има 92-ма депутати в Бундестага, където е трета политическа сила. Социалдемократите, които бяха младши коалиционен партньор на Меркел от 2013 г., се сринаха до 21% и решиха да останат в опозиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай