Германия подкрепя военната акция на САЩ, Великобритания и Франция срещу правителствените сили в Сирия. Това се казва в изявление на германския канцлер Ангела Меркел.

„Военната акция беше необходима и пропорционална", каза канцлерката и добави, че тя е имала за цел да осигури ефективността на механизма за забрана на използването на отровни вещества и да принуди Дамаск да не извършва нови химически нападения.

„Подкрепяме това, че нашите американски, британски и френски съюзници поеха тази отговорност", посочва Меркел. Канцлерката твърди, че „всички налични сведения говорят за отговорността" на Дамаск. „За пореден път Русия блокира провеждането на независимо разследване на случилото се", смята тя.

Меркел заяви, че военният удар срещу Сирия е имал за цел „да ограничи възможностите на режима при използването на отровни вещества и да го удържи от нови нарушения на Конвенцията за забрана на химическите оръжия".

„100 години след края на Първата световна война ние всички трябва да противодействаме срещу ерозирането на Конвенцията за забраната на химическото оръжие", подчерта тя. „Германия решително ще подкрепи всички дипломатически стъпки в това направление", отбеляза Меркел.

В 4.00 часа тази сутрин САЩ, Великобритания и Франция започнаха да нанасят ракетни удари по Сирия, заявявайки, че това е в отговор на използването на химическо оръжие в град Дума. Ударени са 9 обекта. По данни на Пентагона операцията е продължила около 50 минути, в нея са задействани два пъти повече ракети, отколкото при удара по военното летище Шейрат миналата година.